Beden Sağlığı Uzmanlar uyardı: Aşırı sıcaklar travma yaratıyor

Uzmanlar uyardı: Aşırı sıcaklar travma yaratıyor

Paylaş
Uzmanlar uyardı: Aşırı sıcaklar travma yaratıyor

Aşırı sıcaklar deprem, sel ve benzeri doğal afetlerdeki gibi travma yaratabiliyor! Uzmanlar pek çok kişide sıcaklara bağlı 'travma sonrası stres bozukluğu' görülebileceğini söylüyor

Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet Hancıoğlu, önlem alınmadığı takdirde 35-40 derecelik sıcaklıkların sadece beden değil, ruh sağlığını da bozabileceğine dikkat çekti. Demanslı hastaların, ilaç kullanan psikiyatri hastalarının bugünlerdeki hava sıcaklıklarından olumsuz etkileneceğini belirten Uzm. Dr. Mehmet Hancıoğlu şöyle konuştu:

BU UYARILARA DİKKAT!

"Aşırı sıcağa bağlı olarak intihar girişimlerinde istatiksel olarak artış ve depresyon hastalarının sayısında artış görüldüğü bildiriliyor. Demanslı (bunama) hastalarda hastaneye yatış oranı yükselirken şizofreni gibi ağır akıl hastalıklarında da hastaların kullandıkları ilaç ve aşırı sıcağın etkileşimi nedeniyle hipertemi (vücut ısısının yükselmesi) gelişebiliyor. Nasıl oluştuğu çok bilinmemekle birlikte çevresel asgari temel yaşam koşullarının bozulmasına bağlı olarak bazı kişilerde sıkıntı, kaygı ve depresyon belirtileri görülebiliyor. Sağlıklı kişiler için bile saat 11.00-16.00 arasında dışarı çıkılmaması önerilirken yaşlılar, kalp-damar hastaları için olduğu gibi bunama ve psikiyatri hastalarının da aşırı sıcağa maruz kalmaları önlenmeli. Serin, klimalı ortamlarda bulunmaları sağlanmalı. Sıcakların ruh sağlığımızı olumsuz etkilememesi için yapılan uyarılar ciddiyetle dikkate alınmalı."

Haberin Devamı