Yaşam Uzay aracı Cassini Satürn'e ölüm dalışı yaparak kendini yok etti!

Uzay aracı Cassini Satürn'e ölüm dalışı yaparak kendini yok etti!

Paylaş
Uzay aracı Cassini Satürn'e ölüm dalışı yaparak kendini yok etti!

Amerika tarafından 20 yıl önce uzaya gönderilen ve 13 yıldır Satürn ile uydularını araştıran Cassini'nin misyonu bugün sona erdi. Yakıtı biten Cassini, final görevinde Satürn'ün halkalarında yol aldı ve Dünya'ya son fotoğraflarını gönderdikten sonra bu gezegene ölüm dalışı yaparak yok oldu

Amerikan Havacılık Uzay Dairesi (NASA) tarafından 20 yıl önce uzaya gönderilen insansız uzay aracı Cassini , bugün görevini tamamlayıp kendini imha etti.

13 yıldır Satürn ve uydularını inceleyerek Dünya'ya çok önemli fotoğraf ve bilgiler gönderen Cassini, yakıtı bittiği için 'öldürüldü'. Araç, uydularda kirlilik riskini önlemek amacıyla Satürn'e düşürüldü.


SAATTE 113 BİN KİLOMETRE İLE DALIP YOK OLDU


Cassini'nin saatte 113 bin kilometre hızla Satürn'e girip parçalandığı ölüm dalışı, TSİ 13.55 sularında gerçekleşti.



SON SİNYALİN ARDINDAN NASA'DA ALKIŞ VE GÖZYAŞLARI...


Gaz devi gezegenin atmosferine girip yok olduğu dakikaya kadar Dünya'ya veri göndermeye devam eden Cassini'nin irtibatının kesildiği ölüm dalışı sırasında NASA merkezine alkışlar ve gözyaşları hakim oldu.



Nihai dalış öncesinde Cassini, Satürn'ün uydusu Titan'a hafta başında yaklaşık 119 kilometre yaklaşmıştı. Bilim adamları, bu yaklaşmanın yarattığı kütle çekiminin Cassini'nin Satürn'e yapacağı son manevra için ihtiyaç duyulan ivme ve yönlendirmeyi sağladığını belirtmişti.




Cassini'nin çektiği bir Satürn fotoğrafı

'ELVEDA ÖPÜCÜĞÜ'


Cassini, sonraki adımda Satürn ile halkaları arasındaki bölgeye nihai bir dalış yaptı. Ardından, buradan Dünya'ya son görüntülerini gönderdikten sonra gezegen atmosferinde yanarak yok oldu.

NASA'daki misyon planlayıcıları, bu yüzden, keşif aracının Titan'la son yakınlaşmasını "elveda öpücüğü" olarak nitelendiriyor.



YÜZLERCE KEZ TİTAN'DAN GEÇTİ


Cassini, Satürn yörüngesindeki 13 yıllık keşif faaliyeti boyunca Titan'dan yüzlerce kez geçti. Bunlardan 127'si doğrudan uydunun kendisini incelemeye yönelik manevralardı.

Uzaya 1997'de fırlatılan Cassini, Satürn'e ulaştığı 2004'ten bu yana gezegen yörüngesindeki keşif faaliyeti yürütüyor. Uzay aracı, NASA'daki misyon planlayıcılarının "büyük final" adını verdiği keşif yolculuğunun son evresinde, nisan ayından bu yana gezegen ile halkaları arasındaki haftalık turlar halinde 21 dalış yaptı.

Cassini, bugün sonuçlanacak 22'nci dalışının ardından Satürn'ün atmosferinde yok olarak misyonunu tamamladı.



ADINI ASTRONOM GIOVANNI CASSINI'DEN ALIYOR


Hemen her gün gezegenin, halkaları ve uydularının fotoğraflarını çekip Dünya’ya gönderen uzay aracı adını astronom Giovanni Cassini’den alıyor.

Cassini uzay aracının en büyük keşiflerinden birisi, Satürn’ün uyduları olan Titan, Enceladus ve Mimas’ta büyük sıvı su kaynaklarının bulunduğunu insanoğluna göstermesi ve bu uyduların potansiyel bir yaşam barındırma ihtimalini gün ışığına çıkarması olmuştu.

Haberin Devamı