Sağlık Uyku verip sakinleştirir

Uyku verip sakinleştirir

Paylaş
Uyku verip sakinleştirir

Kırlarda karşımıza çıkan gelincik bitkisi teskin edici ve uyku verici özeliklere sahiptir.

Vatanının Türkiye veya Bulgaristan olduğu tahmin edilen, fakat eski Mısırlılar, Yunanlılar ve Romalılar tarafından kullanıldığı bilinen bir bitkidir. Gelincik günümüzde dünyanın hemen her yöresinde, genellikle de ekin tarlaları, meralar, çimenler ve yol kenarlarında kendiliğinden yetişir. Boyu yetiştiği yöreye göre 20-100cm arasında olabilir. Gövdesi yukarı doğru yükselir ve yukarılara doğru çatallaşır ve de üzeri tüylüdür. Yaprakları parçalı, kenarları dişili, alt yaprakları kısa saplı, üst yaprakları gövdeye oturmuştur. Çiçekleri oldukça uzun bir sap üzerinde, gonca iken boynu bükük olgunlaşınca dikleşir. Çiçekleri dört adet, kan kırmızısı, nadiren pembe ve çok nadir beyaz renkte olup her bir çanak şeklindedir. Çiçeğin çapı 5-10cm arasında değişebilir, döllenme topuzcukları genellikle siyah renkte ve ortada sarımsı yeşil bir göbek bulunur. Çiçeklerin taç yapraklarının düşmesi ile ortada topuz şeklinde içi tohum dolu bir kapsül kalır.

Haberin Devamı

DAMAR TIKANIKLIĞINA BİTKİSEL ÇÖZÜM

Tesir şekli: Hafif göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici, teskin edici ve uyku verici özeliklere sahiptir.

Kullanılması:

a) Üniversiteler tarafından her hangi bir araştırma yapılmamıştır. Bu nedenle etkisi tartışmalıdır.

b) Komisyon E’ye göre gelincik; Nefes yolları ve uyku rahatsızlıklarına karşı kullanılabileceği beyan edilmiştir. Halk arasında nefes yolları rahatsızlıkları ve uyku rahatsızlıklarına karşı kullanılabileceği beyan edilmiştir.

Açıklama: Bir taraftan yapılan araştırmalarda gelinciğin etkisiz olduğu tespit edilmiştir. Gelinciğin sapı ve yaprağını yiyen çocuklarda zehirlenmeler olduğu gözlenmektedir. (Giftpflanzen 534) Bu bitki yerine daha etkili olan diğer şifalı bitkiler kullanılabilir. Nefes yolları rahatsızlıklarına karşı Aloe vera, Noni, Kekik, Sinirli ot, Hatmi kökü ve Ebe gömeci kullanılır. Uyku rahatsızlıklarına karşı Kedi otu kökü, Oğul otu, Çarkıfelek otu, Kılıç otu gibi bitkiler kullanılır.

Haberin Devamı

Çayı: Kurutulmuş Gelincik çiçek yapraklarından iki kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500ml kaynar su ilave edildikten sonra 5-10dk demlenmeye bırakılır ve sonra süzülerek içilir. Gelincik çiçek yapraklarının kurutulmuş olması şarttır.

Yan tesirleri: Taze gelincik yaprağı, kapsülü ve çiçek sapı hafif zehirleyici etkiye sahiptir. Çocuklar yediğinde kusma, bulantı, halsizlik ve yorgunluk gibi haller olabilir. Bu nedenle gelinciğin kullanılması mahzurludur.

Birleşiminde:

a) Alkaloit türevlerinden; Rhoeadin %0,1 oranında içerir ve bu alkaloit afyon çiçeğinin birleşimindeki opium türevlerine benzemez.

b) Ayrıca anthocyanglikozit türevleri (renk verici), Tanin, ve zamk içerir.