Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Uygun hastada işe yarar
HABERİ PAYLAŞ

Uygun hastada işe yarar

Haberin Devamı

Çiftlerin tüp bebekten önce deneyeceği başka yollar var. Uygun hastalarda ilaçla tedavi yapılır, mikrocerrahi ya da endoskopik işlemlerle sperm sayısı artırılıp tüp bebeğe gerek kalmadan bebek sahibi olmaları sağlanır.

SORU: Sertleşme sorunu yaşıyorum, neden?

Ben sertleşme sorunu yaşıyorum. Bunun sebebi ne olabilir? Bu sorunu nasıl giderebilirim?

CEVAP

Sertleşme sorunu kişinin yaşına göre de değişen birçok değişik sebepten ortaya çıkabilir. Başarılı bir tedavi için önce bu durumun sebebinin anlaşılması gerekir. Günümüzde bu tip sorunların tamamı bir şekilde çözümlenebiliyor, bir üroloji uzmanına başvurun.

SORU: İlaçla artar mı?

27 yaşında kadınım. Eşim 29 yaşında. 1.5 senelik evliyiz, çocuğumuz olmuyor. Doktora gittik, eşimin sperm sayısı 4.3 milyon çıktı. Bize yüzde 60 oranında tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğimiz söylendi. Bu sperm sayısını arttırmak ilaç tedavisiyle mümkün mü?

CEVAP

Sperm sayısını uygun hastalarda ilaç ile arttırmak mümkün olabilmektedir. Ama bu gibi ilaç tedavileri sadece bunlardan yararlanma ihtimali yüksek olan hastalar seçilerek uygulanmalıdır. Aksi taktirde zaman ve maddi kayıptan başka bir anlamı olmayacaktır. Aynı zamanda birçok hastada da mikrocerrahi veya endoskopik girişimler ile sperm sayılarını artırarak tüp bebek yöntemlerine gerek kalmadan çiftleri çocuk sahibi yapmak mümkün olabilmektedir. Ben çiftleri tüp bebek yöntemine yönlendirmeden önce tüm diğer alternatifleri makul bir zaman sürecinde denemek, gerekirse ameliyat ederek sorunu çözmek taraftarıyım.

SORU: Böbreğimde kitle varmış, ne yapacağım?

10 yıldır Hepatit B tedavisi görüyorum. 3 ay önce yapılan ultrasonda her şey temizdi. Başka bir muayenede doktor “Sol böbrekte 30 mm çapında kitle var” dedi. İkinci çekilen ultrason raporunda yazılanları size yolluyorum. Bu konuda ne yapabilirim?

CEVAP

Böbrekteki kitleler günümüzde genellikle sağlık taramalarında ultrason veya MR yöntemleri ile erken safhada tespit edilebilmekte böylelikle tedavileri de daha başarılı olmaktadır. Ama bu durum küçük boyutlu ve habis olup olmadığının anlaşılması zor olan birçok kitleyi de ortaya çıkardığından tanı ve tedavide zorluklara da neden olmaktadır. Böbrekteki habis kitlelere biyopsi yapılması tercih edilen bir yöntem olmadığından, kaliteli MR cihazları ile çekilen filmlerin bu konuda deneyimli uzmanlar tarafından değerlendirilmesi çoğunlukla çözüm sağlamaktadır. Nadiren de olsa tanı ancak ameliyat esnasında konulmak zorunda kalabilir. Böbrekte saptanan tüm kitlelerin bir kanser odağı olabileceği göz önünde tutularak tetkikler detaylı olarak yapılmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder