Ekonomi Üretici "sarı altın"dan vazgeçmiyor

Üretici "sarı altın"dan vazgeçmiyor

Paylaş
Üretici "sarı altın"dan vazgeçmiyor

Düşük maliyeti ve yüksek fiyatıyla son yıllarda Çukurova'da üreticilerin tercih ettiği ve "sarı altın" adını verdikleri ayçiçeğinin ekimine başlandığı bildirildi.

Pamuğa alternatif olarak yaklaşık 11 yıl önce Çukurova’da ekimine başlanan ayçiçeğinin üretim alanları her geçen yıl genişliyor. Çukurova yöresinde geçen yıl yaklaşık 371 bin dekar alanda ekimi yapılan ayçiçeğinden yaklaşık 110 bin ton rekolte elde edildi.

Haberin Devamı

Düşük maliyetli olması ve sanayideki kullanımı nedeniyle yüksek fiyattan satılan, üreticiler arasında "sarı altın" olarak isimlendirilen ayçiçeğine çiftçinin ilgisinin bu yıl da yoğun olması bekleniyor.

Çiftçilerin geçtiğimiz günlerde başladıkları ayçiçeği ekiminin devam ettiği ve ekim çalışmalarının mart ayı başlarına kadar süreceği belirtildi.
Adana’nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yemeklik yağ ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlaması nedeniyle ayçiçeği üretiminin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Stratejik ürünler arasında yer alan ayçiçeğinin düşük maliyeti ve yüksek fiyatı ile üreticiler arasında tercih edildiğini belirten Tezcan, "Ayçiçeği girdi maliyetleri en düşük olan ürün. Üretiminde gübre kullanılmıyor, herhangi bir zararlıyla mücadelesi yok. Üretim maliyetinin düşük olması nedeniyle çiftçiler tarlalarını ’sarı kız’ diye de tabir edilen ayçiçeğiyle donatıyor" dedi.

Haberin Devamı

Tezcan, geçen yıl yörede 371 bin dekara ekimi yapılan ayçiçeğinden yaklaşık 110 bin ton ürün elde edildiğini, ortalama 80-90 kuruş arasında satılan ayçiçeğinin üreticisinin yüzünü güldürdüğünü bildirdi.

Bu yıl ayçiçeğin kilogramının bir liranın altına düşeceğini sanmadıklarını belirten Tezcan, "2011’de başta ayçiçeği olmak tüm tarım ürünlerinin değerini bulacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Yumurtalık ilçesi Tarım Müdürü Cihangir Çay da, geçen yıl pamuk fiyatlarının çok yüksek düzeylerde seyretmesi nedeniyle bu yıl ayçiçeği ekim alanlarının değişmeyeceğini, geçen yılki düzeyini koruyacağını söyledi.

Türkiye’nin yağlı tohum ihtiyacının fazla olduğunu belirten Çay, şunları kaydetti:
"Bu nedenle ayçiçeği üretimi yaygın olarak devam edecek. Bölgemizde ayçiçeği ekimleri başladı. Geçen yıl Yumurtalık ve civarında yaklaşık 35 bin dekarda ayçiçeği üretimi yapılmıştı. Bu yılda 35-40 bin dekarda ayçiçeği ekimi yapılacağını tahmin ediyoruz. Çiftçi kuru arazilerini ayçiçeği ekimine ayırırken, sulu arazilerde pamuk ekimine yönelecek."

Durmuş Ali Başkan - Haşmet Bahadır Laçin / AA

Haberin Devamı