Ferhan Kaya Poroy Uludağ macerası
HABERİ PAYLAŞ

Uludağ macerası

Bu yılki kayak maceramız da kazasız belasız sonuçlandı. Geçen yıl otelde yaşadığımız kabus dolu günlerden sonra bu kez hem otel seçimi hem de zamanlama konusunda fark yaratmaya karar vermiştim. Öncelikle sömestir kalabalığını biraz olsun aşabilmek için çocukları tatilden iki gün önce okuldan aldım. Böylece perşembe sabah erken saatlerde Uludağ yoluna koyulduk. Pendik’ten feribotla Yalova, oradan da 1.5 saatlik bir araba yolculuğu ile Uludağ’a ulaştık. Sömestir yoğunluğu olmadığı için yollar o kadar boştu ki dağa tırmanırken tur otobüsüne bile rastlamadık.

Haberin Devamı

Hiç durmadan, hiç trafiğe takılmadan, üstelik pırıl pırıl güneşli bir havada otele vardık. Bu yılki seçimimiz kayak otelciliği konusunda deneyimli olan Alkoçlar Otel’di. Çocuklu ailelerin tercihi olan otel, personel konusunda bizden tam not aldı doğrusu! Yemekler orta karar olsa da hizmet kalitesinin yüksekliği ve güleryüzlü çalışanlar ortalamayı yükseltiyordu.

Kayak tatilinin en güzel yanlarından biri de tatil boyunca çocuklara yemek konusunda uyarıda bulunmam gerekmemesi! Dağ havası ve sporun etkisiyle sürekli acıkan çocuklar bir ‘yeme böceği’ne dönüştükçe yine “Acaba Heidi gibi dağlarda mı yaşasak?” dedim! Hele yemek seçme konusunda kendine rakip tanımayan Duru’yu sucuk ekmeği iştahla yerken gördüğümde bir kez daha karlı dağlar için şükrettim!

Gelelim kayak konusundaki genel bilgilere...

Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Korkmaz anlattı: Kayak sporuna başlama yaşı 4-5 yaş olarak öneriliyor. Bu yaşlarda çok ciddi bir antrenman programıyla çocukların sıkı disipline alınmaması gerekiyor. 1 saatlik program başlangıç için yeterli oluyor. Program, çocukların zevk alabilecekleri, kar üzerinde eğlenceli bir oyun şeklinde düzenlenmeli. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 saat yeterli. Bir de dikkat edilmesi gereken ana kurallar var:

- Çocuk ders almadan, kendi kendine kaymaya çalışılırsa kesikler, kırıklar, çıkıklar ve tabii ki çok daha ciddi yaralanmalar olabilir. Bu sebeple kayak mutlaka tecrübeli bir hocanın gözetiminde yapılmalı.

Haberin Devamı

- İlk deneme için, mümkünse çok soğuk olmayan bir hava tercih edilmeli.

- Giysiler, hareketi engellemeyecek tarzda ve korunaklı olmalı.

- Eldiven ve şapka bulundurulmalı.

- Giysilerin üzerinde kesici ve delici sert cisimler olmamalı.

- Kesinlikle kask takılmalı.

- Çocuğun boyuna ve kilosuna uygun olmayan eski, bakımsız kayak malzemeleri kullanılmamalı.

- Kayak boyuna dikkat etmek de önemli. Kayağın modeline ve başlangıç ya da ileri düzey sporcular olup olmadıklarına göre seçim yapılmalı.

- Kayak, çocukla aynı boyda, on santim daha uzun veya daha kısa olabilir.

- Ayakkabı çocuğun ayağını sarmalı, büyük ya da küçük olmamalı. Herkese iyi tatiller.

(05.02.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder