Şirin Sever Uludağ'a çıkmanın en zevkli yolu: Teleferik
HABERİ PAYLAŞ

Uludağ'a çıkmanın en zevkli yolu: Teleferik

Haberin Devamı

İlk kez Uludağ’dayım ve sezonu çok yeni başlamış, tenha, huzurlu ve ufaktan beyaza bürünmüş dağ eteklerinden bildiriyorum…

Türkiye’de keşfetmediğim yerleri bir bir görme sevdasındayım ya; bu kez Uludağ yollarına düştüm... Aslında dağ semalarında dolandım desem daha doğru. Çünkü dağa teleferikle çıktım! Evet bu dağa teleferikle çıkmak mümkünmüş, bunu öğrendim. Hikaye çok basit: Yenikapı’dan feribotla 1.5 saatte Mudanya’ya, 20 dakika süren araba yolculuğu ile de teleferik istasyonuna geliniyor. 25 dakikada da müthiş manzaralar eşliğinde Uludağ’a, oteller bölgesine çıkılıyor.

Böylece dağ yollarında 3.5 saat zaman kaybetmemiş oluyorsun. Üstelik nasıl zevkli ve heyecanlı bir seyahat anlatamam çünkü kartpostal tadında manzaralar görüyorsun. Bütün Bursa’yı ayaklarının altında görmek, hatta hava açıksa İstanbul siluetini izlemek de cabası.

Müthiş bir deneyim, müthiş bir romantizmdi gerçekten. ‘Ölmeden önce yapmanız gerekenler’ listesi vardır ya hani, mutlaka o listeye ekleyin derim.

DÜNYANIN EN UZUN HATTI

Sordum, öğrendim; Bursa’da teleferiğin hikayesi 1963’de başlıyor aslında... Üstelik bu, Türkiye’nin ilk teleferik hattı. Uzunluğu da o zamanlar 4.5 kilometre. Bu hat, 2012’de yenilenmek üzere kapatılıyor. 2014 yılında Teleferik Holding yeni teknolojiler kullanarak hattı 9 kilometreye çıkarıyor ve oteller bölgesine ulaştırıyor. Bu arada bunun dünyanın en uzun hattı olduğunu söylemeliyim. Her biri 8 kişilik, 140 kabin var, dağa çıkma süresi de ortalama 25 dakika. Fiyat ise kişi başı 38 TL; iniş çıkış dahil.

Uludağa çıkmanın en zevkli yolu: Teleferik

BURSA’NIN SİMGESİ

Teleferik ilginç bir araç, girdiği şehirlerin dinamiklerini değiştiriyor. Bir kere o şehre turist çektiği bir gerçek. Zaten seyahat uygulaması TripAdvisor’da da Bursa’da yapılması gerekenler listesinde Ulu Cami birinci, Bursa Teleferik ikinci sırada. Aynı kurum şu anda Alanya teleferik hattını işletiyor.Uzungöl ve Sapanca’yı bağlayan teleferik hattı da 2018’de açılıyor. Bunun dışında Rumelihisarı ve Etiler arasındaki füniküler sistem için çalışmalar sürüyor.

EVLİLİK TEKLİFİ YAPANLAR BOL

Kartalkaya, Palandöken gibi kayak merkezlerinin ardından Uludağ epeydir gözden düşmüştü ancak bu teleferik sayesinde hareketlilik yeniden başlamış. Hem ulaşım kolaylığı, hem de işin turistik ve eğlenceli yanı bunda etkili. Üstelik şehir hayatından, trafikten sıkılanlar için eşsiz bir deneyim. Manzaradan etkilenip evlilik teklifi yapanların sayısı da epey fazla. Öğrendiğim kadarıyla geçtiğimiz yaz aylarında 70-80 evlilik teklifi gerçekleşmiş teleferiklerde. Bazıları kendi imkanlarıyla bunu gerçekleştirirken, bazıları da Bursa Teleferik A.Ş’ye başvurup süslemeler ve sürprizler için yardım istiyormuş. Onlar da gelen ricaları kırmıyorlarmış. Sıradışı evlilik teklifi yapmak isteyene duyurulur.


'AİLE ARASINDA' ŞAHANE KOMEDİ

Gülse Birsel ilginç bir senarist. Yıllarca Harper’s Bazaar dergisini yönetmiş, Amerika’ya gidip senaryo eğitimi almış, tam bir elit. Ama yazdığı senaryolara bakın; tam halk işi. Onun yaptığı bir nevi toplum mühendisliği. Tuhaflıklarımıza, sınıflar arasındaki farklara mizahla ayna tutuyor. Onu parlatan da tam olarak bu.

Uludağa çıkmanın en zevkli yolu: Teleferik

Şimdi ilk filmi vizyonda... Ve ‘Aile Arasında’ müthiş bir komedi olmuş. Pavyon şarkıcısı bir kadınla, eşinden ayrılmış orta sınıf bir adamın aile olma hikayesini öyle şenlikli anlatmış; aile olmak nedir mizahla öyle güzel aktarmış ki, ortaya son derece izlenilesi bir iş çıkmış. Filmin oyuncu kadrosu da çok güçlü.

Ben rahatlıkla ‘Demet Evgar’ın filmi’ diyebilirim bu işe. Zira öyle muazzam bir performans sergilemiş ki, kadın komedi oyuncuları arasına ismini altın harflerle yazdırabilir. Seviye uzay çünkü! Engin Günaydın, Erdal Özyağcılar, Devrim Yakut, Fatih Artman, herkes o kadar sempatik ve komik ki… Fazla tüyo vererek tadını kaçırmayayım ama mutlaka izlemelisiniz bu filmi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder