Ekonomi Ucuz kredi almak için ne yapmalı?

Ucuz kredi almak için ne yapmalı?

Paylaş
Ucuz kredi almak için ne yapmalı?

Kefalet Kooperatifleri, esnaf ve sanatkârlar ile işini büyütmek isteyen girişimcilere 7 farklı kredi seçeneği daha sunuyor. Üst limiti 500 bin liraya kadar çıkan kredide faizin yarısı devletten...

BİLAL EMİN TURAN

Esnaf Kefalet Kooperatifleri, Halkbank aracılığıyla esnafa ve sanatkara 7 farklı kredi imkanı sunuyor. Bunlar, ‘İşletme Kredisi’, ‘Aylık Eşit Taksitli İşletme Kredisi’, ‘Tesis Kredisi’, ‘İstihdamı Destekleme Kredisi’, ‘Şoför Taşıt Edindirme Kredisi’, ‘Şoför Esnafına Taşıt Onarım Kredisi’ ve ‘Servis Aracı Kamyonet Yenileme Kredisi.’ Bu kredilerin limiti artırıldı.


ÜÇER AYLIK ÖDEMELER


İşletme kredisi 150 bin liradan 200 bin liraya, araç yenileme ve satınalma kredisi 150 bin liradan 500 bin liraya çıkarıldı. Ayrıca kiradaki işyerini almak isteyene de 10 yıl vadeli 500 bin liraya kadar kredi verileceği açıklandı. Bu kredilerde uygun ödeme koşulu mevcut. Kredilerin taksitleri aylık, 3 aylık ve 6 aylık şeklinde ödenebiliyor. Kredinin faizi de çok uygun.


KESİNTİ İADE EDİLİYOR


Normal şartlarda yıllık maliyeti yüzde 15’i aşan 100 bin liralık kredi, kooperatifler eliyle yüzde 7-8 faizle alınabiliyor. Yarısı Hazine (devlet) tarafından karşılanan düşük faizli bu krediler alındığında kooperatif ve Halkbank yüzde 2’şer komisyon kesiyor. Bu, 100 bin liralık kredi için toplam ‘4 bin lira masraf’ demek. Kooperatifler ayrıca kefil olup aracılık ettiği krediyi riskten korumak için ekstra yüzde 3 kesinti yapıyor. Bu kesinti kooperatife ortak olmanın bir gereği. Ama kredinin son taksiti ödendiği anda yüzde 3’lük kesinti esnafa iade ediliyor.

BAŞVURU NEREYE?


Başvuru esnafın bağlı olduğu kooperatiflere yapılıyor. Kooperatifler kredi başvurusu yapan esnaftan herhangi bir ücret talep etmiyor, ayrıca aidat da ödenmiyor. Sadece alınan krediden komisyon kesiyor. Kooperatifler kredi alırken özellikle esnafın ipotek şartını yerine getirmesini istiyor. İpoteğin yanında ‘kefil’, ‘ticari işletme rehni’ de istenebilir.


HERKES ALABİLİR


Esnaf ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Başkanı Kadir Akgül, “Bizim aracılığımızla örneğin; 5 yıl vadeli 100 bin lira kredi çekenin geri ödeyeceği para 120 bin lirayı aşmaz” diyor. Bu kredilere 2 milyon esnafın tamamı başvurabilir. ‘Esnaf sicil kaydının’ ve ‘vergi levhası’nın olması yeterli.


ARANAN ŞARTLAR NELER?


● Esnaf ve sanatkar olmak,

● Esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı bulunmak,

● İş veya ikamet yeri kooperatifin çalışma bölgesi içinde bulunmak,

● Aynı zamanda başka bir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ortağı olmamak.


HESABINI BUNA GÖRE YAP!


Bir esnaf yüzde 7 faizle 60 ay (5 yıl) vadeli 100 bin lira çekip ve krediyi aylık taksitler halinde ödemek isterse taksit tutarı 2250 liradan başlayacak ve her bir dönemde bu taksit tutarı düşecek son taksit 1676 lira olacak. Vade sonunda esnafın cebinden çıkan para 117.791 lira olacak. Masraflarla birlikte cepten 120 bin lira civarında para çıkacak.

Haberin Devamı