Ekonomi 'Uçan kale' test uçuşunda

'Uçan kale' test uçuşunda

Paylaş
'Uçan kale' test uçuşunda

Türk savunma sanayinin en büyük projelerinden A400M askeri uçağı, ilk test uçuşu için havalandı

Türkiye, Almanya, Fransa, İspanya, İngiltere, Belçika ve Lüksemburg’un ortaklığıyla üretilen A400M askeri nakliye uçağının ilk deneme uçuşu, yaklaşık 3 yıllık gecikmenin ardından İspanya’nın Sevilla kentinde yapıldı.

Haberin Devamı

Teknik ve mali sebeplerden dolayı yapımı geciken A400M Airbus askeri nakliye uçağı, Sevilla’daki San Pablo Havaalanı’ndan ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Bir İspanyol ve bir İngiliz pilot ile 4 Fransız mühendisten oluşan uçuş ekibi, İspanya’nın güneyindeki hava sahasında, öngörülenden bir saat fazla, yaklaşık 4 saatlik bir uçuş yaptı. Airbus yetkililerinden verilen bilgilerde, uçuşun başarıyla gerçekleştiği bildirildi.

A400M’nin ilk deneme uçuşu vesilesiyle Sevilla’da düzenlenen törene İspanya Kralı Juan Carlos ve Savunma Bakanı Carme Chacon ile 3 bine yakın kişi katıldı. Uçuşu gerçekleştiren pilotlardan İspanyol Ignacio Lombo, "Uçması çok kolay. İlk andan itibaren uçuşun zevkini çıkardık, mükemmeldi" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Söz konusu uçak için Almanya’nın 60, Fransa’nın 50, İngiltere’nin 25, Türkiye’nin 10, Belçika’nın 7, Lüksemburg’un 1 siparişi bulunurken, dışarıdan sipariş veren ülkelerden Güney Afrika’nın gecikmeden dolayı 8 uçak talebini dondurduğu, Malezya’nın 5 uçak siparişinin ise geçerliliğini koruduğu biliniyor.

Dünyanın en büyük askeri nakliye uçağı olan Rus Antonov AN225 (84 metre) ve Amerikan Lockheed C5 Galaxy’nin (75 metre) ardından üçüncü en büyük askeri nakliye uçağı olan A400M, 41,5 metre gözde uzunluğunda, 42,4 kanat uzunluğunda ve 14,5 yüksekliğinde olup, TP400 tipi 4 motora sahip bulunuyor. Gerek askeri operasyonlar, gerekse insani yardımlarda kullanılabilecek A400M, her türlü piste
iniş yapabilme özelliğine sahip. A400M’nin ülkelere teslim edilmesine 2012 yılının sonundan itibaren başlanması öngörülüyor.