Şirin Sever Uçaktaki yerini söyle kim olduğunu bileyim
HABERİ PAYLAŞ

Uçaktaki yerini söyle kim olduğunu bileyim

Haberin Devamı

Bu aralar hep yollardayım. Bu kadar çok seyahat edince ve uçağa binince, çok fazla insan fotoğrafı ve davranışı biriktiriyorsun haliyle...

Fark ettim ki, hava limanlarındaki tercihlerin ve davranışların senin prestijini ve gücünü gösteren küçük ölçümler aslında. Nasıl bir restoranda ya da kulüpte kapılarda karşılanmak ya da en iyi masaya oturmak bir prestij göstergesiyse uçakta da işte böyle belli kalıplar var. Hele de ‘Beyaz Türkler’ ya da ‘biricik’ sosyetiklerimiz söz konusu olduğunda!

Bu konuyu daha önce de yazmıştım ama çok şey birikti. Güncelleyelim...

Uçaktaki yerini söyle kim olduğunu bileyim

■ Öncelikle THY ile uçmak şart ve prestij demek.

■ CIP salonlarından uçağa binmemek büyük skandal! Yani havalimanına girmeden ayrı bir salonda bekleyip, uçağa ayrı bir otobüsle en son getiriliyorsunuz. Bunun için de ya business uçmanız gerek ya da mil kartlarınızdan faydalanmak. Yani “Bilmem ne kafesini beğeniyorum, CIP’ye girmeye üşendim” filan demeyin, yemezler!!!

EN HAVALI DALAMAN...

■ Perşembe ve cumaları CIP’de iğne atacak yer olmasa da, kahve içecek bardak kalmasa da; o salonda bulunmak özel olmanın ilk şartı. Zira orası havalimanının ‘Şamdan’ı. Herkes orada!

■ En havalı uçuş noktası Dalaman. Çünkü tekne olayı söz konusu. Ya da teknesine konuk olunacak bir dost!

■ TAV, yani havalimanını işleten grubun da, iç ve dış hatlarda özel salonları var. Bu salonlara yıllık bir bedel ödeyerek, özel kartla giriliyor. Bu kartın ayrıcalığı da sıradan vatandaşlardan ayrı bir geçiş kullanıp X-ray ve pasaport kuyruklarında beklememek. Bu salonların tercih edilmesinin sebebi de iç hat CIP salonlarından içki servisinin kaldırılmış olması!

■ Bu arada CIP’nin açılımı ‘Commercial Important Person’. Yani Ticari Değer Sahibi Kişi. Demek ki nedir? Biri hakkında bilgi sahibi olmak için önce nasıl seyahat ettiğine bakacaksınız...

KİM HANGİ KOLTUKTA OTURUYOR?

Uçağın içindeki duruma gelince...

■ Uçak anons edilince, CIP’den özel otobüsle uçağa gidiliyor. Uçağa önceden binmiş ‘halk’la göz göze gelmeden oturuluyor. Peki hangi koltukta? İşte kimin ne olduğu buradan anlaşılıyor: Önemli işadamları, spor kulübü yöneticileri, bazı mankenler, şarkıcılar ‘business’ uçuyor.

Uçaktaki yerini söyle kim olduğunu bileyim

■ Bir de ‘Exit’ yani ‘acil çıkış’ kapılarının önündeki koltuklar kapışılıyor. Çünkü bunlar diğer koltuklara göre daha geniş. Exit için eskiden online check-in yapılmıyordu ama artık satılıyor. Siz bi’ deneyin!

■ İkram edilen yiyeceklerden almak büyük ayıp. Ama içecek alınabilir.

■ Kadınların yolculuk kıyafetlerini es geçemeyiz... Yazsa büyük şapkalar, şortlar, keten elbiseler... Ayaklarda Tod’s benzeri pabuçlar. Saçlar fönlü olmalı. Manikürün seyahatten azzz önce yapıldığı da parıltısından belli olmalı.

■ Erkeklerin kıyafetleri yaşlarına, seyahat nedenlerine ve gidecekleri yere göre değişir. Gördüğünüz üzere her zaman olduğu gibi, rekabet çoğunlukla kadınlar arasında yine!

■ Kemer kullanmamak önemli, “Bu işi öyle iyi biliyorum ki, kapılardan ötmeden geçmeyi öğrendim” demek aynı zamanda!

Dış hatlar ayrı dünya

■ THY’nin dış hatlar CIP salonu rakipleriyle karşılaştırıldığında gerçekten çok büyük ve donanımlı. Gayet başarılı yemekleri var, hele pideleri efsane. Gel gör ki bazen öyle kalabalık oluyor ki, bazen CIP’ye gitmek yerine hemen dibindeki Starbucks’ta ‘güzel kahve’ içmek isteyenler artıyor. E prestij dediğin de bir yere kadar değil mi ama?

Uçaktaki yerini söyle kim olduğunu bileyim

ALIVERİŞE GİDİYORUM!

■ En havalı uçuş noktaları eskisi gibi New York, Paris, Londra, değil. Egzotik yerler ve uzak diyarlar... Hele az gidilmiş yerlere uçuyorsanız gerçekten çok havalısınız.

■ Dış hat uçuşlarda ‘business’ uçanlar arasında beyaz yakalılar çoğunlukta... Tabii son dönemlerde ‘business’ uçan ama ‘yeterince zengin ve sosyetik olmayan’ bir grup da var. Bunlar biraz fazla mil kullanmak suretiyle business uçmayı tercih ediyor. Yani kendini upgrade ediyor.

■ Uzun yolculuklarda en havalı davranış; yerine oturur oturmaz uyumaya başlamak! Yani kendine “Meşgulüm ve yorgunum” havası vermek.

■ Bagajsız veya boş bavulla seyahatin havasını belirtmeye gerek var mı? “Seyahatten bıktım, bir şey taşımıyorum” havası ya da alışveriş tatiline gidildiğinin tescili.

Yeni kontrol

Terör saldırılarının ardından yeni bir moda başladı havalimanında... X-ray’lerden geçtikten sonra bileklerinize ve elinize bir kağıt parçası sürüyorlar. Bu sayede patlayıcı ya da uyuşturucu ile temas edip etmediğiniz ortaya çıkıyor. Hava limanı kapılarında hiçbir önlemle karşılaşmıyoruz ya, umarız bunu yapmaları yeterlidir!!

Kol koyma savaşı bitiyor!

Uçakla başladık öyle gidelim...

Ekonomi sınıfında yolcu başına düşen küçük alanlar büyük sorun yaratıyor...

Özellikle koltuk kolçaklarına kimin kolunu koyacağı, kavga sebebi. Özellikle erkekler; metroda, otobüste bacaklarını açarak oturma rahatlığını uçakta da gösterip koltuk kolçağı bir tek ona aitmiş gibi davranınca bende de şalterler atıyor.

Uçaktaki yerini söyle kim olduğunu bileyim

Güntay Şimşek’in köşesinden öğrendim ki, buna da çözüm bulunmuş!

Japon kağıt katlama sanatı Origami’den esinlenerek ‘Soarigami’ adı verilen bir kolçak üretilmiş. Bu ürünü kolçağın üzerine yerleştiriyor, böylece yanındaki yolcuyla kavga etmeden kolçağı kullanıyorsun. Katlanabildiği için yük olmuyor, çantana atıyorsun.

Son zamanlarda en beğendiğim inovatif çalışma diyeyim, gerisini siz anlayın.

MAKARA

Aklınız varsa, yokmuş gibi yapın!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder