Ekonomi Üç ülkede tehlike çanları

Üç ülkede tehlike çanları

Paylaş
Üç ülkede tehlike çanları

Yunanistan, İspanya ve Rusya'da ekonomik kriz tehlike çanlarını bir kez daha çaldırdı

KOMŞUYA BİR DARBE

Haberin Devamı

daha Dünya borsaları dün üç ülkenin ekonomisine ilişkin uyarı sinyalleriyle kan kaybetti. Bu ülkelerden ilki Yunanistan’a, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in not düşürmesinin ardından bir darbe de Avrupa Birliği’nden (AB) geldi. AB Dönem Başkanlığı, yüksek bütçe açığıyla boğuşan Yunanistan’a yardım etmeyi düşünmediklerini belirterek, ülkeyi bütçe açığını azaltmak için ciddi politikalar uygulamaya çağırdı. Yunanistan’da kriz politikaları nedeniyle, bütçe açığı milli gelirin yüzde 100’üne ulaşmıştı.

RUSYA'DA RİSK YÜKSEK

Bir başka kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P), Rusya’da 2010’daki büyüme beklentisine rağmen, bankaların ‘riskli kredilerinin’ mali sistem için ciddi bir tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu. İstatistikler Rusya’da sorunlu kredi oranını yüzde 5 gösteriyor ancak verilerin çarpıtıldığından endişe ediliyor. S&P’nin bir diğer açıklaması da İspanya için oldu. İspanya’nın ‘AA+’ olan kredi notunun görünümü ‘durağan’dan ‘negatif’e indirildi. Bu, ‘Not düşebilir’ demek.

Haberin Devamı

BORSALAR GERİLEDİ

Ekonomistlerin ‘temkinli olun’ uyarısına rağmen, piyasaların küresel krizin atlatıldığı kanısını taşıdığı bir dönemde art arda ortaya çıkan uyarılar, piyasalarda yankı buldu. Son haftalarda zaten kâr satışlarının hakim olduğu Avrupa borsalarına, haberler dün yüzde 1’e yakın düşüşler getirdi. Amerika’da da borsalar düşüşle açıldı. Fitch’in Türkiye’nin notunu artırmasının etkisinden sıyrılan İstanbul Borsası, yüzde 0.82 değer kaybedip 49 bin 184 puandan kapandı. Ancak doların satış fiyatı 1.51’le değişmedi.