Sağlık Tuzu azalt, ömrü uzat!

Tuzu azalt, ömrü uzat!

Paylaş
Tuzu azalt, ömrü uzat!

Tuzun vücut için vazgeçilmez ama aşırı tüketilmesinin de zararlı olduğu bilinen bir gerçek! Günlük alınan tuzun iki çay kaşığına indirilmesi kalp krizini ve inmeye bağlı 2.5 milyon ölümü önleyebilir

Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, günlük alınan tuzun iki çay kaşığına indirilmesinin kalp krizi ve inmeye bağlı 2 buçuk milyon ölümü önleyebileceğini söyledi.

Akpolat, "Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon başta olmak üzere felç, kalp krizi, kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, mide kanseri, böbrek taşı, kemik erimesi ve vücutta şişlik gibi birçok değişik sorunlara da yol açıyor." dedi.

Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, günlük kullanılan tuz miktarının azaltılmasının sağlık açısından çok önemli olduğunu söyledi. Akpolat, "Günde bir çay kaşığı daha az tuz almak yıllık kalp krizi riskini yüzde 5, felç riskini yüzde 3 ve ölüm riskini de yüzde 4 azaltmış oluruz. Üstelik yıllar içinde sağlayacağımız yarar da katlanarak artar." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

GÜNLÜK TUZ TÜKETİMİ 15 GRAMDAN AZ OLMALI!

Günlük tuz tüketiminin 15 gramdan az olması gerektiğinin altını çizen Akpolat, "Ülkemizde en önemli tuz kaynaklarının başında yemek pişirilirken eklenen tuz ve ekmek geliyor. Sofrada kullanılan tuzluk günlük tuz alımının yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor. Bu nedenle tuzluk kullanmayarak, yemeğe ilave tuz atmayarak yapılan tuz kısıtlaması yetersiz kalıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla günlük tuz tüketimini 5 gramdan az olarak öneriyor. Bu da günlük tükettiğimiz tuz miktarını üçte birine indirmemiz gerektiği anlamına geliyor." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

TUZ TÜKETİMİNİ AZALTACAK 10 PRATİK ÖNERİ

Tuz tüketiminin azaltmak için pratik önerilerden bahseden Akpolat, şunları söyledi:

"Yemeğin tadına bile bakmadan tuz koymayın. Tuzsuz yemek çok tatsız diyorsanız biber, sirke, limon suyu ve değişik bitkilerle yemek tatlandırılabilir. Tuzsuz ekmek yiyin.Sebze, meyveler genel olarak az tuz içerir. Konserve, turşudan uzak durun. Taze fındık, ceviz, semizotu yemeğe lezzet katar. Tuzu azaltılmış peynir yiyin. Dışarıda yemek yerken seçici olun. Doktor veya eczacıya danışarak yapay tuz kullanabiliriz. Alışveriş yaparken gıda etiketindeki tuz miktarına bakalım."