Dünya Tutu emekli oldu

Tutu emekli oldu

Paylaş
Tutu emekli oldu

1984 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi Güney Afrikalı Başpiskopos Desmond Tutu resmen emekli oldu

79. yaşgününde resmen emekli olan Tutu, temmuz ayında, ailesiyle daha fazla zaman geçirmek için emekli olmak istediğini açıklamıştı.

Tutu’ya yakın kaynaklar, Nobel Barış Ödülü sahibi Başpiskopos'un, daha önce almış olduğu kararları bugünden itibaren uygulayacağını, artık mülakat vermeyeceğini ve kamuya açık törenlere katılmayacağını belirtti.

YOĞUN TALEBE DAYANAMAMIŞTI

Emekliliğe ayrılacağını ilan etmesinden beri çok daha az gözönünde bulunan Tutu, yine de faaldi ve Ağustostan beri "yüzen üniversite" adı verilen geminin güvertesinde, 600 civarında uluslararası öğrenciye psikolojiden siyaset bilime uzanan geniş bir yelpazede dersler veriyordu. Bu dersler aralık ayına kadar sürecek.

Prostat kanseri teşhisi konulmasından sonra 2000’de kısmen emekliliğini ilan eden Tutu, ardı arkası kesilmeyen taleplere dayanamamış ve ulusal ve uluslararası arenadaki faaliyetlere katılmaya devam etmişti.

GÜNEY AFRİKA'NIN VİCDANI

Tutu, sıklıkla Güney Afrika'nın vicdanı olarak anılan bir isim. Yetmişli yıllardan bu yana ırk ayrımcılığı rejimini yüksek sesle eleştiren isimlerin başında gelen Desmond Tutu, 1986'da Cape Town başpiskoposu oldu.

Desmond Tutu, on yıl kadar sonra Gerçek ve Uzlaşma Komisyonu'na başkanlık etti. Bu komisyon Güney Afrika'da yeni ve demokratik bir dönemin açılması için apartheid - ırk ayrımcılığı döneminde işlenen suçları soruşturmak üzere kurulmuştu.

Güney Afrika Eski Başkanı Nelson Mandela da 2004 yılında benzer bir karar almıştı. Desmond Tutu, artık bol bol kriket maçı izleyip çay içmek istediğini söylüyor.

AA / BBC

Haberin Devamı