Ekonomi Türktraktör'den üretim rekoru

Türktraktör'den üretim rekoru

Paylaş
Türktraktör'den üretim rekoru

TürkTraktör ve Ziraat Makineleri A.Ş, 2010'da gerçekleştirdiği 28 bin 348 adetlik traktör üretimiyle, Türkiye'deki otomobil üreticileriyle yarışarak 6. sıraya yerleşti.

TürkTraktör ve Ziraat Makineleri A.Ş. Genel Müdürü Marco Votta, 2010 yılının değerlendirildiği basın toplantısında, 3 yılda Türkiye’de satılan her 2 traktörden birini ürettiklerini, şu anda 1.817 çalışanları bulunduğunu, 63 ülkeye ihracat yaptıklarını anlattı.

Haberin Devamı

Votta, Türkiye’de yıllık pazar ortalamasının 30 bin civarında bulunduğuna değinirken, tahmin edilen 1,3 milyon adetlik dünya traktör pazarından Türkiye’nin aldığı payın yüzde 10 civarında olduğunu açıkladı.

2000’li yılların başında Türkiye’de 4 marka varken, şu anda 36 markanın bulunduğunu kaydeden Votta, 2009 yılının sektör açısından krizli bir yıl olduğunu belirterek, "2010 yılında sağlam bir piyasa görüyoruz. 2011’de de böyle gelişmesini bekliyoruz" dedi.

Votta, TürkTraktör’ün geçen yıl üretimini yüzde 100’den fazla artırdığına dikkati çekerek, "Tarımsal ekipman sektörü daha küçük bir sektör olmasına rağmen yine de performansımızla otomotiv devlerine yakın oranlara çıktık. Üretimde 6’ncı, ihracatta 8’inci sıradayız" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Soruları da yanıtlayan Votta, tarımsal ekipman sektöründe bu yılın, 2010 yılı ile benzer durumda olmasını beklediklerini ifade ederek, kapasite artırımına ilişkin soruya "Esnek üretim yapısında çalışıyoruz ve üretim açısından mevcut yapıda değişiklik öngörmüyoruz. Piyasada bildiğimizin ötesinde gelişirsek, yatırımımız her zaman piyasayı takip edecektir" karşılığını verdi.

Votta, sektörün dip yaptığı dönemler olduğunu hatırlatan bir gazetecinin, bundan sonraki yıllarda böyle bir olasılık olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine, şöyle dedi:

"Türkiye’de her zaman bu tehlike var. Hiç şüphe yok ki kötü yıllar olacaktır ama toplamda Türkiye piyasası, oyunculara gerekli imkanı sağlıyor. İster istemez kötü yıllar olacak. Bizim teknolojimiz çok esnek, böyle durumlarda gerekli sisteme geçiş sağlayabiliriz."

-150 MİLYON LİRA TEMETTÜ DAĞITILACAK-

TürkTraktör Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Memet İlkan Kamber de, 2010 yılında toplam 28 bin 940 adet traktör satışı gerçekleştirdiklerini, bunun 8 bin 938 adedinin ihracat olduğunu, 1,2 milyar liralık ciroya ulaştıklarını kaydetti.

Kamber, soruları yanıtlarken, 2011 yılında yılın ilk yarısında pazarın iyi olmasını beklediklerini, ancak ikinci yarıya ilişkin net bir görünüm bulunmadığını ifade ederek, hedeflerinin pazar payını ve karlılığı korumak olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Verilen bilgiye göre şirket, yüzde 481 oranında artışla 180 milyon lira net kar etti. 2009 yılında 242 milyon lira olan net finansal borç tutarı, 2010 yılında 80 milyon lira net nakit pozisyonuna çevrildi, şirket değeri 1,4 milyar liraya ulaştı.

Son 3 yıldır Türkiye’de yüzde 50’nin üzerinde pazar payına sahip olan şirket, 2010 yılındaki 8 bin 938 adet traktör ihracat rakamıyla, Otomotiv Sanayii Derneği’ne (OSD) kayıtlı firmalar arasında ihracatta 8. sıraya yerleşti. Şirket, 2011 yılında, 2010 yılı karından 150 milyon lira brüt nakit temettü dağıtacak.