Gündem Türkmenler, Türkleri kurtardı!

Türkmenler, Türkleri kurtardı!

Paylaş
Türkmenler, Türkleri kurtardı!

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, dün Kerkük'ün güneyinde Havice bölgesinde kaçırılan dört Türk'ün, bugün öğleden sonra Türkmenler tarafından kurtarılarak güvenli bir bölgeye gönderildiğini açıkladı

Üst düzey bir Dışişleri yetkilisi, dün kendilerine içinde dört Türk’ün de yer aldığı 44 kişilik bir grubun kaçırıldığı bilgisi ulaştığını, ancak teyidinin akşam saatlerinde yapılabildiğini söyledi. Kerkük emniyet müdürünün de yer aldığı Türkmenler tarafından 44 kişilik grubun kurtarıldığını belirten yetkili, şunları söyledi:

IŞİD KAÇIRMADI

“Kerkük’ün güneyinde arap bölgesinde kaçırılma olayı yaşandı. Şuanda serbestler ve güvenli bir bölgeye gidiyorlar. Türkmenler tarafından kurtarıldılar. Operasyon yapılmadı. Irak’ta kaos yaşandığı için tüm olumsuzlukları bir gruba bağlamamak gerekiyor. Sadece IŞİD değil başka aşiretler de yabancıları alıkoyabiliyor. Havice bölgesinde aşiretlerin yaptığı bir alıkoymaydı.

BAĞDAT BÜYÜKELÇİLİĞİ GÖREV BAŞINDA

Basra Başkonsolosluğumuzu tahliye etmiştik. Basra’daki vatandaşlarımızın sayısı da önemli ölçüde azalıyor. Bağdat Büyükelçiliğimiz görevini yapıyor. Siyasi ekonomik temasları sürdürüyor. Bağdat Büyükelçiliğine tahliye öncesi talimatı vermedik. Planlama yapıldı ama düğmeye basıldı. Yakın zaman için de öyle bir risk görmüyoruz. Kuzeye bir heyet ve AFAD Başkanımız gitmişti. İki AFAD görevlisi Kuzey Irak’a giderek insani yardım çalışmalarımızı koordine edecek. Bakanlık Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da yardımların sevkiyatını görüşmek üzere Kuzey Irak’a gitti. Çok kısa süreli kaldı ve döndü.

VİZESİZ TÜRKLERE İNDİRİM

THY seferlerine devam ediyor. Uçağın büyütülmesi talepleri iletilmişti onu da THY karşılıyor. En son Basra’da böyle bir talep oldu. Irak’taki bazı vatandaşlarımız vizeli değil, vizelerinin süresi geçmiş. Ülke dışına çıkarken 500 bin dinar yani 420 dolar ceza ödüyorlar. İndirilmesi için teşebbüsümüz vardı. 100 bin dinara, 83 dolara indirttik. Türkiye’den olayların başından beri çıkan tır sayısı bin 681 giren tır sayısı 2 bin 446. Irak’taki taşıt sayısı 8 bin 925. Irak’taki tırlarımızın sayısı her geçen gün azalıyor.

MANİDAR


Irak hükümeti, Şii bölgelerine saldırı ihtimalini yüksek gördükleri için sunni nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki merkezi hükümete bağlı güvenliği çektiler. Beklenilmeyecek birşeydi. Güvenliksiz kaldılar ve güvenlik riski yükseldi. Diğer ülkelerin yaptığı değerlendirme de bu. Musul’da 52 bin kişişlik ordu vardı şehri basanların 2-3 bin kişi olduğunu düşünürsek silahlarını bırakıp kaçmaları manidar.”