Namık Kemal Zeybek Türklük üst milli kimliğimizdir
HABERİ PAYLAŞ

Türklük üst milli kimliğimizdir

Geçen yazımda, Başbakanımızın Mehmet Akif’le ilgili konuşurken yaptığı tehlikeli yanlışı anlatmıştım... Demiştim ki kendisini TÜRK olarak nitelendiren ama kökenleri başka olanlara “TÜRK DEĞİL” demek ırkçılıktır ve çok yanlıştır. Bu yanlışı sıradan insanlar yaparsa o kadar önemli olmayabilir. Ama bir ülkenin başbakanı yapıyor ve bunda ısrar ediyorsa bunun çok köklü etkileri olur. Akif, Arnavut kökenli olsa bile TÜRK‘tür. Kendisini TÜRK sayan milyonlarca yurttaşımız gibi.

[[HAFTAYA]]

“TÜRK ERİYİZ silsilemiz kahraman” diye şiir yazan Akif’e nasıl “TÜRK değil” denilebilir? İnsanların ana dilleri farklı olabilir. O ana dillerden ötürü alt kimlikleri de olabilir. Ama Türkiye’de çoktandır üst kimlik, çatı kimlik TÜRKLÜK‘tür. Bunu tarihin gelişimi oluşturmuştur. Alt kimlikleri yok saymak veya yok etmeye çalışmak da yanlıştır ama tarihin oluşturduğu ÜST KİMLİK gerçeğini yok saymak ateşle oynamaktır.

Haberin Devamı

Başbakanımız, bu konuları bilenlerle istişare etmeli ve bu yanlış söylemden vazgeçmelidir. Sandığı gibi bu söylem, bölücülüğe karşı değildir, bölücülüğü destekleyen sonuçlar doğurur. Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olunur. Nasıl mı? Kendisinin ana-ata dilinden gelen kimliğiyle birlikte üst kimlik olarak TÜRK olduğunu bilen milyonlarca insanın zihni muhtevalarında bunalımlar ...

MEHMET AKİF DEDİ Kİ: TÜRK OCAĞI AÇINIZ

Hasan Basri Çantay “Kur’an Hakim ve Meâl-i Kerim” adlı eseriyle çok tanınmıştır. Akif’in en yakın dostlarındandır. “Akifname” adlı bir eser de yazmıştır. İşte o eserin 225’inci sahifesinden bir anı: “Akif’in bir vak’asını hatırlarım: İlk milli kaynaşma ve savaşlarda üstad Balıkesir’e gelmişti. Onun samimi arkadaşlarından biri Gönen’e teşkilat kurmaya gitmişti. Dönüşünde o arkadaş dedi ki: (ÖÖ)’ler Türklere cefa ediyorlar. Milli teşkilatı boğmaya çalışıyorlar. Akif’in o zaman hiç düşünmeden, kükreyerek verdiği cevap şudur: Orada bir Türk Ocağı açınız ve mücadele ediniz! Akif’in beraberinde bulunan İstanbul’dan gelen bir kişi “Üstad, sizi Türkçü görüyorum” demek istedi. Akif’in ağzından alev gibi şu kelimeler çıktı: Ya ne zannediyorsun? Türk’e hiçbir kavmin horoz olmasına tahammül edemem!” (Akifname, 225, İstanbul 1966) (İstiklal Marşımız ve Mehmet Akif Ersoy, İsa Kocakaplan S.79)

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder