Dünya Türkiye'ye casusluk suçlaması

Türkiye'ye casusluk suçlaması

Paylaş
Türkiye'ye casusluk suçlaması

İtalya'nın eski Başbakanı Silvio Berlusconi ailesine ait olan Il Giornale gazetesi, 'Türkiye'nin Suriye'deki isyancılara gökten casuslukla destek verdiğini ileri sürdü

Türkiye ile Suriye arasındaki ’uçak’ krizine 2 gündür fazla yer vermeyen İtalyan basını, uçağın yerinin tespit edilmesi ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun, "Uçak, uluslararası sularda düşürüldü" yönündeki açıklamalarının ardından haberi ilk sıradan görmeye başladı.

Haber ağırlıklı TV kanalları gün içerisindeki bültenlerinde sık sık konuya ver verirken, ajanslar ’flaş haber’ statüsünde abonelerine duyuru yaptı, gazeteler ise internet sitelerinde birinci haber olarak krize değindi.

Bazıları, ’savaş rüzgarları’ yönünde yaklaşım ortaya koyarken Il Giornale gazetesi, "Erdoğan’ın gizli Suriye savaşı. İsyancılara, uçaklarla casusluk yaparak, bölgeyi kontrol altında tutuyor" iddiasında bulundu. Yarı resmi devlet ajansı ANSA, "Türkiye-Suriye arasında uçak düşürme tansiyonu", "Ankara: Silahsızdı ve uluslararası sulardaydı", "Suriye: Uçağın kimliğini bilmiyorduk" başlıklarıyla abonelerine haberi geçti.

LA REPUBBLICA: "Suriye ve Türkiye arasında sınır savaşları", "Ankara uyardı: Askeri anlamda bize meydan okumayın" başlıklarını kullanan gazete, iki ülke arasındaki ilişkilerin karmaşık bir boyuta ulaştığını belirtti.

Gazete, Suriye’den gelen açıklamaların aksi yönünde konuştuğunu belirttiği Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun, "Uçak, uluslararası sularda bulunuyordu. NATO’nun girişimini isteyeceğiz. Kimsenin, Türkiye’nin askeri yeteneklerini sınamaya hakkı yok" dediğini aktararak, açıklamanın detayları ve uluslararası tepkilere yer verdi.

IL GIORNALE: İtalya’nın eski Başbakanı Silvio Berlusconi ailesine ait olan gazete, "Erdoğan’ın gizli Suriye savaşı" başlığının altında, silah yardımı yaptığı isyancılara misafirperverlik gösteren Türkiye’nin, şimdi de onlara gökten casuslukla destek verdiğini böylece Ankara’nın, bölgeyi kontrol altında tuttuğunu öne sürdü.

Ardından, "Ankara ve Şam arasında savaş denemeleri mi?" sorusunu yönelten gazete, bazı Türk kaynaklarının, NATO’nun müdahalesinin göz ardı edilmediğini söylediklerini öne sürdü. Gazete, Türk uçaklarının daha önce de, PKK kamplarını belirlemek için Suriye hava sahasını defalarca ihlal ettiğini iddialarına ekledi.

LA STAMPA: "Suriye ve Türkiye arasında savaş rüzgarları" başlığını kullanan gazete, konunun NATO’nun masasına taşındığını belirterek, "Beşar Esad rejimini bitirmek için askeri tırmanış riski yükseliyor" yorumunu getirdi.

CORRIERE DELLA SERA: "Suriye-Türkiye arasında tansiyon yükseliyor" başlığının altında 2 gündür yaşanan gelişmelere yer vererek, "İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler daha da gerginleşiyor" diyen gazete, bu krizler yaşanırken, Suriye’de Esad rejiminin insanları öldürmeye devam ettiğini ekledi.

Haberin Devamı