Gündem Türkiye'de 'Gonzalo' alarmı!

Türkiye'de 'Gonzalo' alarmı!

Paylaş
Türkiye'de 'Gonzalo' alarmı!

Cuma akşamından itibaren Türkiye'yi etkisi altına alacak şiddetli fırtına ve yağış için alarm verildi. İngiltere'de 3 kişinin ölümüne neden olan Gonzalo Kasırgası'nın kalıntıları Avrupa içlerine ilerliyor. Türkiye de hedefte

POSTA.COM.TR / DETAY

Haberin Devamı

Türkiye için kritik Gonzalo alarmı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cuma gecesi için İstanbul için fırtına ve şiddetli yağış alarmı verdi. Meteoroloji de özellikle Batı Karedeniz ve Marmara bölgesi için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı yaptı.

GONZALO KASIRGASI

Geçtiğimiz günlerde İngiltere ve İrlanda kıyılarında etkili olan ve 3 kişinin ölümüne sebep olan Gonzalo Kasırgası etkisini yitirerek Avrupa içlerine ilerledi. Kasırganın kalıntılarını içeren güçlü fırtına sistemi bu gece Türkiye’yi de etkisi altına alıyor. Dünyanın önde gelen hava durumu sitelerinden 'accuweather.com’da yer alan grafiklerde Türkiye’yi de etkisi altına alan fırtına böyle gösteriliyor.

TÜRKİYE, BULGARİSTAN VE YUNANİSTAN İÇİN KRİTİK UYARI

Haberin Devamı

Avrupa’nın merkezinden Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan’ı etkisi altına alacak şiddetli yağış ve fırtına için Türkiye alarmda. Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere yerel yetkililer, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşları uyarıyor.

İBB UYARISI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yazılı bir açıklama yaparak, İstanbul bu gece yarısı itibariyle şiddetli rüzgarların ve yağışın etkisi altına gireceğini açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, meteoroloji raporlarına göre tüm birimlerini uyararak alarma geçtiğini bildirdi. Yapılan açıklamada, sağanak ve şiddetli yağışın yanı sıra kuvvetli rüzgârın hafta başına kadar aralıklarla fırtına seviyesinde saatte 30 ila 100 km hıza ulaşacağı tahmin edildiği bildirerek şunlara yer verildi: "Cumartesi sabah itibariyle İstanbul'un Avrupa yakasından başlayarak, öğleye doğru il genelinde kuvvetli ve çok kuvvetli gök gürültülü sağanak yağmur geçişleri olacağı tahmin ediliyor.

Radar görüntülerine göre saatte 21-75kg/m2 yağış düşeceği gözleniyor. Pazar akşam saatlerine kadar aralıklarla kuvvetli yağış olması beklenirken fırtınanın Salı günü akşam saatlerinde ise etkisini azaltması bekleniyor.

METEOROLOJİ UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesi’nde sel ve su baskınına sebep olabilecek yağışların beklendiğini açıkladı. Bu gece saatlerinden itibaren şiddetini artıracak beklenen yağışların, yarın Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir’in kuzeyinde yerel olarak metrekareye 76-100 kilogram arasında olacağı belirtildi. Yarın Muğla civarında da metrekareye 76-100 kilogram arasında yağış beklendiği açıklandı.

Haberin Devamı

MARMARA’DAKİ 5 İLDE METREKARAYE 76-100 KG YAĞIŞ BEKLENİYOR

Akşam saatleri itibariyle Marmara’nın güneyinde başlayacak olan yağışların, bu gece saatlerinden itibaren şiddetini artıracağı ve yarın Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir’in kuzeyinde yerel olarak metrekareye 76-100 kilogram arasında olacağı belirtildi. Yağışların İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik, Balıkesir, Çanakkale de yerel olarak kuvvetli olacağının beklendiği açıkladı.

PAZARTESİ GECESİ REKOR YAĞIŞLAR BEKLENİYOR

Pazar günü ise bölge genelinde devam edecek olan yağışların İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir ve Tekirdağ’ın doğusunda, Pazartesi günü ise İstanbul’un Anadolu Yakası, Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli ve Sakarya’da kuvvetli olmasının beklendiği, Pazartesi gece saatlerinde ise bu bölgelere yerel olarak metrekareye toplam olarak 100-200 kilogram civarında yağış düşmesi beklendiğini açıklandı.

Haberin Devamı

MUĞLA’DA YARIN ŞİDDETLİ YAĞIŞ BEKLENİYOR

Akşam saatleri itibariyle İzmir, Aydın ve Muğla’nın kıyısında etkisini artıracak yağışların; yarın İzmir, Aydın, Manisa, Denizli, Afyonkarahisar, Uşak ve Kütahya’da yerel olarak kuvvetli olacağı metrekareye 21-50 kilogram yağış düşeceği belirtildi. Ayrıca yarın Muğla civarlarına metrekareye 76-100 kilogram arasında yağış olmasının beklendiği belirtildi. Yaşanabilecek sel ve su baskınlarına karşı vatandaşların ve yetkililerin dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

YALOVA’YA 1981 YILINDA METREKAREYE 181.9 KG YAĞIŞ

Meteoroloji’nin Pazartesi gece saatlerinde İstanbul’un Anadolu Yakası, Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli ve Sakarya’da yerel olarak metrekareye toplam 100-200 kilogram civarında yağış düşmesinin beklendiğini açıkladı. Açıklanan illerde bugüne kadar olan yağış rekorları ise şöyle; İstanbul’a 1985 yılında metrekareye 125.5 kilogram, Balıkesir’e 2004 yılında metrekareye 126.8 kilogram, Yalova’ya metrekareye 1981 yılında metrekareye 181.9 kilogram, Bursa’ya 2010 yılında metrekareye 114.4 kilogram, Kocaeli’ye 2001 yılında metrekareye 125.8 kilogram, Sakarya’ya 1999 yılında metrekareye 127.7 kilogram yağış düşmüştü.

Haberin Devamı

KASIRGA İSİMLERİ NEREDEN GELİYOR?

Amerika Ulusal Kasırga Merkezi, 1953 yılından itibaren her 6 yılda bir dünyada yaşanabilecek kasırgaları isimlendiriyor. Bu süre zarfında meydana gelen kasırgalarda çok sayıda insan hayatını kaybederse Kasırga Merkezi bu ismi listeden çıkartıyor. İngiltere'yi etkisi altına alan ve daha sonra kalıntılarıyla Türkiye'yi etkileyen Gonzalo Kasırgası da 2014 yılı listesinde görülüyor. Gonzalo'dan sonra meydana gelecek kasırgaya ise Hanna ismi verilmiş.

Her yıl içinde verilen isimlendirmeler (A, B, C, D..) alfabetik sırayla veriliyor:

İşte yıl yıl ABD Ulusal Kasırga Merkezi'nin hazırladığı o liste: