Gündem Başardı!

Başardı!

Paylaş
Başardı!

Edirne'de park olarak kullanılan arsaya inşaat kazısı için gelen kepçenin önüne oturan çevreci 75 yaşındaki Kıymet Peker'in direnişiyle gündeme gelen yerin, imar planı değişikliğinin iptali için açılan davada mahkeme plan değişikliği ve yapı ruhsatı verilmesinde kamu yararına olmadığına hükmederek iptal etti

Parkın direniş simgesi Kıymet Peker ise mahkeme kararına çok sevindiğini söyledi.

Kentteki Birinci Murat Mahallesi’nde yıllardan beri park ve çocukların oyun alanı olarak kullanılan arsaya geçen nisan ayında inşaat yapmak için gelen kepçenin önüne geçerek çalışmasına engel olan 75 yaşındaki Kıymet Peker’in başlattığı mücadelede Edirne İdare Mahkeme kararı verdi. Mahkeme, karara bağladığı dosyada Edirne Belediye Başkanlığı’nın kamu alanından ticaret alanına çevrilmesini ve yapı ruhsatı verilmesini hukuka aykırı bularak iptal etti. Kararda, bilirkişi raporuna da atıfta bulunan mahkeme, alanın çocuk parkı olarak kalması gerektiğine dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

"Edirne Belediye Meclisi kararının İmar Kanunu’nun 8/f maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığından hukuka aykırı olduğu sonucuna varıldı. İmar planı değişikliğinin hukuka aykırı olduğunun tespit edilmesine bağlı olarak, imar planında belediye hizmet alanı ve kısmen trafo alanı olarak belirlenmiş olup, kamu alanı niteliğinde bulunan söz konusu alan için hukuka aykırı olan imar planı değişikliğine dayanılmak suretiyle yapı ruhsatı verilmesinde hukuka uygunluk bulunmamaktadır. Bu nedenle dava konusu işlemlerin iptaline oy birliği ile karar verildi."

KARARA ÇOK SEVİNDİ

Mahkemenin çocuk parkıyla ilgili kararının ardından Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, parkın direniş simgesi olan 75 yaşındaki Kıymet Peker’i parkın hemen karşısındaki evinde ziyaret etti. Mahkemenin aldığı karar çok sevindiğini anlatan Kıymet Peker, "Hep birlikte kazandık, ben çok üzülmüştüm, mahkeme kararı beni çok sevindirdi" dedi.

Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan da belediyenin davayı kaybetmesine rağmen halkın kazandığını ifade ederek, "Bugün hukuki süreç tamamlandı. Belediye kaybetti halk kazandı, önemli olan halkın kazanmasıydı. Burası sembol park oldu ısrarla ’Kıymet Teyze adını verelim’ diyorum, mal sahipleri de kabul ederse onun adını koyacağız. Bu park durdukça herkes yeşil alanların imara açılmasının yanlış olduğunu görece" diye konuştu.

KEPÇENİN ÖNÜNE OTURMUŞTU

Edirne 1’inci Murat Mahallesi’nde yıllardan beri park ve çocukların oyun alanı olarak kullanılan arsaya geçen 2 Nisan’da inşaat yapmak için kepçe geldi. Parkın karşısında oturan Kıymet Peker, çocuk parkının yıkılıp inşaat yapılacağını öğrenince aşağı inerek kepçenin önüne oturdu ve çalışmasına izin vermedi. Mahalle sakinlerinden Süleyman Sır ve Ahmet Yalçınkaya da alanın şahsa satılması üzerine yapılan imar değişikliğini ve yapı ruhsatı verilmesini Edirne İdare Mahkemesi’ne başvurarak iptalini istemişti.

Engin ÖZMEN/EDİRNE, (DHA)