Gündem 'Öğrencilerden para toplamak suçtur'

'Öğrencilerden para toplamak suçtur'

Paylaş
'Öğrencilerden para toplamak suçtur'

Türk Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Recep Varlıakman, okullaraki idarecilerin çeşitli bahanelerle öğrencilerden para topladığını iddia ederek, "Öğrencilerden para toplamak suçtur" dedi

Türk Eğitim-Sen (TES) Manisa Şube Başkanı Recep Varlıakman, sendika binasında basın toplantısı düzenleyerek il merkezindeki birçok okulda, okul idarecilerinin çeşitli bahanelerle öğrencilerden para talep ettiğini iddia etti.

Şube Başkanı Varlıakman, okul idarecilerinin çeşitli bahanelerle öğrencilerden para topladığını öne sürerek, "Manisa merkez ve merkeze bağlı okullarımızda okul idarecileri öğrencilerden ipe sapa gelmeyen nedenlerle paralar topluyor. Kimisi güvenlik adı altında, kimisi okula temizlik malzemesi, kimisi ise okula temizlik personeli veya başka malzemeler alınacağı yönünde öğrencilerden para istiyor.

Bazı okullarda 75 TL para istendiğini duyduk. Bazı okul müdürleri kendi kurumları bünyesinde kantin yapma veya çay ocağı yapma adı altında para toplama gayreti içerisine girmiş. Bazı okul müdürleri ise okulda yapılacak tadilatlar konusunda da para toplama gayreti içerisinde" diye konuştu.


Şube Başkanı Varlıakman, ilkokul ile ortaokulların zorunlu eğitime girdiğini ve bu nedenle Anayasa’ya göre zorunlu eğitimde öğrencilerden para toplamanın suç olduğunu söyledi.

Varlıakman, "Eğer okulun bir ihtiyacı varsa okul idarecisi bir yazı ile ya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden, ya valilikten, ya da Milli Eğitim Bakanlığı’ndan talepte bulunur. Dünyanın hiçbir yerinde yaşanmamış olayla alakalı olarak, öğrencilerden para toplanması mantığı ve geçerliliği yoktur. Eğer ilkokul ile ortaokullar temel eğitim statüsünde ise, bu temel eğitimde zorunlu ise anayasal hüküm olarak öğrencilerden para toplanamaz. Devlet ve MEB özel okullara katkı adı altında 2 bin ile 3 bin 500 TL arasında yardım yapacağını söylüyorsa, kendisine bağlı devlet okullarında katkı sağlamak zorunda" diye konuştu.

VELİLERİ UYARDI

Şube Başkanı Varlıakman, öğrencilerden çeşitli sebeplerle istenilen paraları velilerin vermemesi konusunda çağrıda bulunarak, "Manisa Valililiği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü göreve davet ediyoruz. Eğer değişik isimler altında öğrencilerden para toplanıyor ve bunu hem valilik hemde il milli eğitim görmüyorsa suç işliyor demektir. Suç işleniyorsa bunun karşılığına da kamuoyuna vereceksiniz. Eğer para toplama konusunda valilik ve milli eğitim bişey yapmıyorsa sendika olarak hukuki şartlar içerisinde gereken neyse yaparız. Velilerimizi uyarıyoruz. Hiçbir şekilde para vermesinler" diye konuştu.

İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)