Gündem 'Türkiye 'uçan TOMA' alıyor mu?'

'Türkiye 'uçan TOMA' alıyor mu?'

Paylaş
'Türkiye 'uçan TOMA' alıyor mu?'

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu The Skunk Riot Copter isimli uçan TOMA olarak bilinen aracın Türkiye tarafından alınıp alınmadığını İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya sordu. 'Uçan TOMA'nın en etkin özelliği havadan biber gazı püskürtmesi

Türkiye son yıllarda Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı olarak bilinen TOMA’yla tanıştı. TOMA aslında gelişmiş bir panzer. Yanmıyor, su sıkabiliyor, darbelere dayanıklı. Aynı zamanda toplumsal olaylara müdahale konusunda daha birçok değişik araç var. Bunlardan bir tanesi ise Güney Afrika Merkezli Desert Wolf isimli bir şirketin The Skunk Riot Control Copter adıyla bilinen araç.

Haberin Devamı

Bu araç havadan biber gazı atabiliyor. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise alınan bir duyum üzerine Türkiye’nin de bu araçları alıp almadığını İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya bir soru önergesiyle sordu. Desert Wolf şirket bugüne kadar araçlardan 25 tane sipariş almıştı.

Tanrıkulu’nun soru önergesinde,

“1.Güney Afrika firması Desert Wolf tarafından üretilen, boya kapsülleri ve biber gazı kapsülleri fırlatan, insansız hava aracı orijinal adı ile ‘’The Skunk Riot Control Copter’’lerin Türkiye’de toplumsal olaylarda kullanılmak üzere sipariş edildiği iddiası doğru mudur?

2.İddia doğruysa, sipariş edilen bir kerede 4 bin adet paint ball ve biber gazı kapsülü kapasiteli ‘’The Skunk Riot Control Copter’’ adlı hava araçlarının sayısı nedir?

Haberin Devamı

3.İddialar doğruysa, öldürücü silahlar kapsamında bulunan orijinal adı ile ‘’The Skunk Riot Control Copter’’ adlı hava araçlarının Türkiye’de kullanılmasına neden gerek duyulmuştur?

4.2014 yılı içerisinde 20 Haziran 2014 tarihine kadar toplumsal olaylarda kullanılmak üzere satın alınan tüm silahların, malzemelerin, araçların listesi nedir?

5.Satın alımlar için hangi şirketlere toplam ne kadarlık ödeme yapılmıştır?

6.2014 yılı içerisinde toplumsal olaylarda kullanılmak üzere henüz satın alınmamış ancak satın alınması planlanan tüm silahların, malzemelerin, araçların listesi nedir?” sorularını sordu.

’The Skunk Riot Control Copter’ın özellikleri:

-Saniyede 20 mermi atabilen 4 paintball namlusu

-4 bin mermi ve kapsül taşıyabilen körleştirici lazer

-Biber gazı atabilme özelliği

hürriyet