Spor Türkiye nefesini tuttu, kararı bekliyor

Türkiye nefesini tuttu, kararı bekliyor

Paylaş
Türkiye nefesini tuttu, kararı bekliyor

3 Temmuz 2011 sabahı çok sayıda kulüp yöneticisi ve futbolcunun gözaltına alınmasıyla başlayan şike davası sürecinde karar günü geldi çattı

Tam 362 gündür Türkiye'nin 1 numaralı gündem maddesi olan davaya bakan Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar hakkındaki kararlarını çok büyük olasılıkla bugün verecek.

PAZARTESİ GÜNÜNE DE SARKABİLİR

Önceki gün Çağlayan'daki İstanbul Adliye Sarayı'nda görülen 21. duruşma sonrası mahkeme başkanı Mehmet Ekinci, 'Aksilik olmazsa cuma günü karar vermeyi düşünüyoruz. Yetişemezsek de doğru karar vermek adına haftaya pazartesiye gün verebiliriz' diyerek, duruşmayı bugüne ertelemişti.

Savcılığın hazırladığı iddianamenin 9 Aralık 2011'de mahkeme heyeti kabulü ile başlayan davada halen F.Bahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, yönetici İlhan Ekşioğlu, Giresunspor eski başkanı Olgun Peker ve menajer Yusuf Turanlı tutuklu, 89 sanık ise tutuksuz olarak yargılanıyor.

AĞIR SUÇLAMALAR VAR

Savcılık, sanıklar içerisinde en fazla cezayı; 13 yıl 10 ay 15 gün ile, çıkar amaçlı örgüt kurmak, yönetmek, 6 maçta şike yapmak ve 3 maçta teşvik primi vermekle suçladığı Aziz Yıldırım hakkında istedi.

Diğer sanıklardan İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu için 10 yıl 10 ay, Bülent Uygun hakkında ise 10.5 yıl hapis cezası isteniyor.

YARGITAY SÜRECİ DE VAR

Bir yıldır süren futbolda şike davası sanıkları içerisinde yer alan kulüp başkanları ve yöneticileri, 6259 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önleme Yasası kapsamında 1 gün bile hapis cezası almaları durumunda, bir daha hiçbir şekilde kulüplerde yönetici olarak görev alamayacak. Ancak bu kararın Yargıtay tarafından da onanması gerekiyor, ki bu süreç de ortalama 6 ay sürüyor.

DAVA SÜRECİ

- 3 Temmuz 2011'de, bazı Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig kulüplerinde arama yapıldı. Çok sayıda yönetici, menajer ve futbolcu gözaltına alındı.
- 3 Aralık 2011, Savcı Mehmet Berk, hazırladığı iddianameyi Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
- 9 Aralık 2011, şike iddianamesi mahkeme heyeti tarafından kabul edildi.

SANIKLAR İÇİN NE CEZA İSTENİYOR?

Aziz Yıldırım 13 yıl 10 ay 6 maçta şike, 3 maçta teşvik, çıkar amaçlı örgüt kurmak ve yönetmek.
İlhan Ekşioğlu 10 yıl 10 ay 5 maçta şike yapmak, 3 maçta teşvik primi vermek
Şekip Mosturoğlu 10 yıl 10 ay örgüt üyesi olmak, şike ve teşvik
Bülent Uygun 10.5 yıl Örgüte üye olmak, 2 maçta şike, 1 maçta teşvik
Mecnun Odyakmaz 7.5 yıl örgüte üye olmak, şike yapmak
Sadri Şener 2 yıl 3 ay Teşvik phrimi vermeye teşebbüs
Serdal Adalı 4.5 yıl Beşiktaş-İBB maçında şike
Tayfur Havutçu 4.5 yıl Beşiktaş-İBB maçında şike
İbrahim Akın 4.5 yıl 2 maçta şike, 1 maçta teşvik
Gökçek Vederson 7.5 yıl Teşvik primi almak
Sercan Yıldırım 1.5 yıl Teşvik primi almak
Mehmet Yıldız 3 yıl Şike yapmak
Korcan Çelikay 3 yıl Şike yapmak.

HÜKÜMLE BİRLİKTE TAHLİYE

3 Temmuz’da başlayan süreç mahkemenin bugün vereceği kararla sonuçlanacak. Davaya bugün Çağlayan Adliyesi’nde nokta konması bekleniyor. Peki nasıl bir karar çıkacak?

Hürriyet bu soruyu, davanın başından sonuna kadar tüm duruşmaları izleyen Radikal yazarı Kenan Başaran’a sordu.

İşte Başaran’ın görüşleri: Tüm süreci ve özel yetkili mahkemelerde örgüt suçlamasıyla görülen davaları göz önüne alıp 4 sanığın 1 yıldır tutuklu olduğu bir davayı düşündüğümüzde ceza çıkma ihtimali çok yüksek. Çıkması kuvvetle muhtemel karar ise ‘hükümle birlikte tahliye.’ Yani Aziz Yıldırım ve bazı sanıklar suçlu bulunacak ama yattıkları süre ve Yargıtay aşaması dikkate alınıp tahliye edilecek.

BİR YIL DAHA YATABİLİR

Bu beraat anlamı taşımıyor. Yıldırım’a şike ve teşvikten ceza çıkması beklenirken, örgütten ceza alması zayıf bir olasılık olarak görülüyor. Fenerbahçe Başkanı şike ve teşvikten en alt sınırdan ceza alır ve bu da Yargıtay’ca onanırsa, daha sonra yaklaşık bir yıl daha yatacak. Bu ceza örgütten de olursa yatacağı süre 3 yılı bulabilir. Beraat ise “Nasılsa ceza vereceksiniz” diyen Aziz Yıldırım için bile sürpriz olur.

Haberin Devamı