Ekonomi Türkiye genelinde ev fiyatları yüzde 1.07 arttı

Türkiye genelinde ev fiyatları yüzde 1.07 arttı

Paylaş
Türkiye genelinde ev fiyatları yüzde 1.07 arttı

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle hazırlanan ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ ve ‘REIDIN Emlak Endeksi’ Mayıs sonuçları açıklandı.

Mayıs’ta fiyat artışı, bir önceki aya göre yüzde 0.11, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.64 oldu. 68 ili kapsayan ‘REIDIN Emlak Endeksi’ Mayıs sonuçlarına göre ise konut fiyatları yüzde 1.07 arttı. Mayıs’ta konut fiyatlarının en fazla yükseldiği şehir yüzde 2.40 ile Bursa, en çok azaldığı şehir ise yüzde 0.32 oranı ile Kars oldu.

Mayıs’ta İstanbul Asya Yakası’ndaki markalı konut projelerinde yüzde 0.06; Avrupa Yakası’ndakilerde ise yüzde 0.16 fiyat artışı oldu. Markalı projelerden konut alanların peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları da incelendi. Mayıs’ta peşinat kullanım oranı yüzde 15, banka kredisi kullanım oranı yüzde 30 ve senet kullanım oranı yüzde 56 oldu.

Yabancılara satış oranı yüzde 6

Markalı konut projelerindeki satışların yüzde 6’lık oranı yabancı yatırımcılara yapıldı. Son 6 aylık ortalamanın yüzde 6 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar, Mart’ta yüzde 10, Nisan’da ise yüzde 6’ydı.

Yıllık artışta birinci Balıkesir

Yıllık artış oranları değerlendirildiğinde, satılık konut fiyatlarının en çok yükseldiği ilk 5 il şöyle: yüzde 27 ile Balıkesir, yüzde 21 ile Tekirdağ, yüzde 20 ile Çanakkale, yüzde 18 ile Bursa ve yüzde 18 ile Zonguldak.

Haberin Devamı