Gündem Türkiye El Nusra'yı terör örgütü listesinden çıkardı

Türkiye El Nusra'yı terör örgütü listesinden çıkardı

Paylaş
Türkiye El Nusra'yı terör örgütü listesinden çıkardı

Hükümet, El Nusra'yı terör listesinden çıkardı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan kararla, El Nusra ve bağlı örgütler terör listesinden çıkarıldı. Bakanlar Kurulu, Suriye'deki iç savaşta etkin rol alan ve Esad güçlerine karşı savaşan El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi'ni 3 Haziran'da terör örgütü listesine almıştı

Hükümet, El Nusra’yı terör listesinden çıkardı. "İmzasını Kanla Atanlar" adlı örgüt ise yeni listeye eklendi. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, El Nusra ve bağlı örgütler terör listesinden çıkarıldı.Bakanlar Kurulu El Nusra ve bağlı örgütlerin terör listesinden çıkarılmasına ilişkin kararı, 16 Haziran günü yapılan toplantıda aldı.

Hükümet kararına ekli 2 sayılı listedeki güncellemede, Al-Nusrah Front, Jabhet al-Nusrah, Jabhet al-Nusrah, The Victory Front adlı örgütlere yer verilmedi.

"İMZASINI KANLA ATANLAR" LİSTEDE

Türkiye’nin sınır komşusu Suriye’de faaliyet gösteren El Nusra’nın listeden çıkarılmasına karşılık, terör listesine Mali, Nijer ve Cezayir’de faaliyet gösteren örgütler eklendi.

Listeye alınan yeni örgütlerin ilk sırasında Al Mouakaoune Biddam adlı örgüt yer aldı. Mali merkezli olduğu belirtilen bu örgütün ayrıca "İmzasını Kanla Atanlar" adını kullandığı belirtildi.

Listeye "Al Moulathamoun" adlı örgüt de eklendi. Cezayir, Mali ve Nijer’de faaliyet gösterdiği belirtilen bu örgütün de "Peçeli" adı kullandığı belirtildi.

Listeye eklenen "Al Mourabitoun" adlı örgütün de Mali merkezli olduğu ve "Nöbetçiler" adını kullandığı belirtildi.

IŞİD LİSTENİN SON SIRASINDA

Eski listenin son sırasındaki Islamic State in Iraq and the Levant (Irak Şam İslam Devleti - IŞİD) yeni listenin de son sırasında yer aldı.

Karar ile, El Kaide ile bağlantılı gerçek kişiler başlıklı bölümün 1562. sırasında yer alan "Mohammad Ilyas Kashmiri" isimli şahıs ile 195. sırasında yer alan "Jainal Antel Sali Jr." isimler şahsa ait hükümler yürürlükten kaldırıldı.

3 HAZİRAN RESMİ GAZETESİNDE 'TERÖRİST' İLAN EDİLMİŞTİ


Bakanlar Kurulu, daha önce El Kaide terör örgütü ile bağlantılı kuruluşlar listesine Suriye'de faaliyet gösteren Nusra Cephesi'ni de bu ayın başında eklemişti.

Bakanlar Kurulu’nun mal varlıklarına ilişkin kararı Resmi Gazete’nin 3 Haziran 2014 sayısında yayımlanmıştı. Buna göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarıyla listelenen kişi, kuruluş veya organizasyonların tasarrufunda bulunan malvarlığının dondurulmasına ilişkin 30 Eylül 2013 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı'nda değişikliğe gidilmişti.

Kurul, söz konusu kararın ekinde yer alan “El Kaide ile Bağlantılı Gerçek Kişiler” başlıklı bölümde yer alan Agus Dwikarna ile "El Kaide ile bağlantılı Tüzel Kişi, Kuruluş veya Organizasyonlar" başlıklı bölümde yer alan bilgileri güncellemiş; kararla "El Kaide ile bağlantılı Tüzel Kişi, Kuruluş veya Organizasyonlar" listesine Suriye'de faaliyet gösteren Nusra Cephesi de eklenmişti.