Eğitim - Kariyer Türkiye'deki burs sistemini değiştiren girişim: E-Bursum

Türkiye'deki burs sistemini değiştiren girişim: E-Bursum

Paylaş
Türkiye'deki burs sistemini değiştiren girişim: E-Bursum

E-Bursum sayesinde 4 bin bursiyere iki yılda yaklaşık 12 milyon TL burs imkanı sağlandı. Öğrenci ve burs vereni bir araya getiren sosyal girişim, 150 bin kullanıcıya sahip

2011 yılında Van depreminden sonra bursa ihtiyaç duyan ve burs arayışı sırasında işin zorluklarının farkına vararak bu konuda çözüm üretmek isteyen Mesut Keskin tarafından 2015 Eylül'de kurulan E-Bursum, 150 bin kullanıcıya sahip. Türkiye'nin 81 ilinden öğrencilerin kullandığı uygulamada burs alanların yüzde 80'i lisans öğrencisi. Yaklaşık 10 tane vakıf ve dernekle anlaşması olan uygulamada, burs arayan öğrenciler profillerini oluşturup burs arayışına girerken kurumlar da kendi profillerini oluşturup nasıl bir burs vereceklerini belirliyor.

GERÇEKTEN İHTİYACI OLANLARA GİDİYOR

E-Bursum, burs almak isteyen öğrenciler ile burs vermek isteyenleri dijital ortamda bir araya getirerek bursların daha sistematik ve demokratik bir süreçle verilmesini amaçlıyor. Bursu demokratize eden uygulama sayesinde, burslar gerçekten ihtiyacı olan kişilere gidiyor. Türkiye'nin ilk “toplumsal eşitlikçi fayda protokolü”nü hazırlayan E-Bursum, öğrencinin hakkını korumak için hazırladığı bu protokolü burs veren bütün kurumlara imzalatıyor.

Türkiye'de ilk defa “toplumsal eşitlikçi fayda protokolü” hazırladıklarını söyleyen E-Bursum kurucusu Mesut Keskin, protokolün önemini şöyle anlatıyor: “Öğrenci burs verene başvurur ama bazen doğru bir iletişim ile karşılaşmaz. Biz de öğrencinin hakkını korumak için protokol hazırladık ve burs veren bütün kurumlara imzalatıyoruz. Bu protokol ile amacımız burs veren ve öğrenci arasındaki iletişimin iyi niyetli, dahil edici, yapıcı ve şiddetsiz iletişim şeklinde olmasını sağlamak ve bu protokol ile garanti alınmasına katkıda bulunmak. Bu protokol öğrencilerin haklarını burs sektöründe koruyan ilk protokol olma özelliği taşıyor.”


Haberin Devamı