Fatih Öztürk Türkiye değişiyor ODTÜ de değişiyor
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye değişiyor ODTÜ de değişiyor

Türkiye’de öğrenci hareketi denince ilk Orta Doğu Teknik Üniversitesi akla gelir. 1968 yılından beri öğrenci hareketinin Ankara’daki kalbi konumunda olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) için bir devrin kapanmak üzere olduğunu söylemek yanlış olmaz. ODTÜ’lü öğrencilerin yıllarca uluslararası fast food zincirlerinin kampüs içerisinde şube açmasına izin vermediği üniversitede geçen hafta itibariyle uluslararası kahve zinciri Starbucks bir şube açtı. Starbucks’un ODTÜ kampüsünde açılmasını Radikal gazetesinden Volkan Şahin’in haberinden öğrendik.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Hatırlarsanız ODTÜ’de 1997’de açılan Mc Donalds’a öğrencilerin tepkisi büyük olunca restoran bir süre sonra kapanmıştı. Mc Donalds tekrar ODTÜ’de böyle bir maceraya girer mi bilinmez ama Starbucks’tan sonra Burger King’in sırada olduğu gelen haberler arasında. Belki de bu markaları cesaretlendiren kampüs içerisinde bulunan ve 1989 yılından bu yana faaliyet gösteren Pizza Hut’tır. Öğrenciler, Pizza Hut’a yönelik bir tepki göstermemişti. İlk gün sadece birkaç saat açık kalan mağazada tanıtım amacıyla yiyecek ve içecek ikramı yapılmış. Öğrenciler ilk gün henüz gidip kahve içmemiş ama personel ilk günden kahve zincirinin müşterisi olmuş.

ODTÜ’de öğrencilerin kendi arkadaşlarının tepkisinden çekinerek gitmediklerini düşünüyorum. Ancak Türkiye değişiyor. Türkiye değişirken ODTÜ’nün aynı duvarlar içinde kalması mümkün mü? Bana göre mümkün görünmüyor. Türkiye’de bir yandan Amerika karşıtlığı varken, öte yandan Amerikan kültürüne karşı bir sempati de var. Belki de Starbucks, bu duygunun peşinden giderek ODTÜ’de mağaza açmıştır. Bu tür markalar, franchising yöntemiyle çoğalıyor. ODTÜ için franchising alan girişimciyi kutluyorum.

Değişime direnen noktalarda değişimin ateşini yakmak gerekir. Zaten farklı görüşte olan ODTÜ’lüler boş durmuyor, sanal âlemde konuyu tartışıyor. Starbucks’tan sonra Burger King açılmasına destek verenler ile karşı çıkanlar Facebook üzerinde kurdukları gruplar ile görüşlerini dile getiriyor. Önümüzdeki günlerde ODTÜ’yü daha yakından izleyeceğim. Bakalım değişim rüzgârı ODTÜ’ye de uğramış mı? Yoksa ünlü kahve zinciri, Mc Donalds gibi tasını tarafını toplayıp kampüsü terk mi edecek?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder