Sağlık Türkiye'de bir ilk! İzsiz tiroit ameliyatı yaptılar

Türkiye'de bir ilk! İzsiz tiroit ameliyatı yaptılar

Paylaş
Türkiye'de bir ilk! İzsiz tiroit ameliyatı yaptılar

Ege Üniversitesi uzmanları, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek ağız içi – dudak altı tiroit ameliyatı yaptı. Tiroit bezinin sorunsuz şekilde alındığı bu ameliyatı özel kılan şey ise hastanın herhangi bir yerinde kesi izinin kalmaması

Tayland, Çin ve Güney Kore, ABD, Singapur, İtalya ve Meksika’'a uygulanan ve hastanın görülebilen bir yerinde iz bırakmayan ağız içi – dudak altı tiroit ameliyatı Türkiye’de de uygulanıyor. Hasta, boyunda iz olmaksızın gerçekleştirilen ameliyatın ertesi günü taburcu olup, normal hayatına geri dönüyor.


SORUN OLMADAN GERÇEKLEŞİYOR


Tiroit ameliyatlarının boyunda bir kesiden gerçekleştirildiğini söyleyen Ege Üniversitesi'nden Genel Cerrah Doç. Dr. Özer Makay, “Ancak teknolojinin ilerlemesiyle yıllardır boyunda iz olmaksızın tiroit ameliyatları ile ilgili gelişmeler mevcut. Bu gelişmeler, ilk meyvelerini Japonya, Güney Kore, Çin ve Tayland gibi Uzakdoğu ülkelerinde verdi. Koltukaltından küçük kesiler eşliğinde gerçekleştirilen ameliyatlarla başlayan bu süreç günümüze kadar ağız içerisinden, dudağın altından küçük kesilerle yapılan endoskopik ameliyatlarla devam etti. Bu özellikli girişimde; dudağın hemen altından girilerek özel aletlerle boyuna olan kısa mesafeye tünel oluşturulmakta ve kamera eşliğinde klasik kapalı cerrahi aletler eşliğinde sorunlu tiroit bezi alınıyor” dedi.


Ege Üniversitesi’nde yıllardır endokrin cerrahisinde inovasyon için çalışan Doç. Dr. Özer Makay, 10 yıl önce böbreküstü bezi ameliyatlarını kapalı yöntemle uygulamaya başladıklarını belirterek "Ardından tiroit ve paratiroit ameliyatlarında video-endoskopik ameliyatlarına başladık. Robotik cerrahiyi böbreküstü ve paratiroit bezi hastalıkları ile buluşturduk. Gerekli bilimsel alt yapıyı oluşturduktan sonra, izsiz ağız içi endoskopik tiroit ameliyatını, ilk olarak Paris’te bir kadavrada gerçekleştirdik. Ardından bilimsel toplantılarda konuyu enine boyuna ele aldık ve tartıştık. Geçtiğimiz yıl itibarıyla ameliyatın etkinliğiyle ilgili bilimsel verilerin iyice artması ile gözlemci olarak tekniğin en sık uygulandığı Tayland’daki kliniği ziyaret ettik ve yöntemin yararlılığına inancımız tam olarak ülkemize geri döndük. Günümüzde, uygun hastalarımızda, gizli yerlerden yani koltukaltı ve ağız içi-dudak altı erişimli tiroit ameliyatlarını rutin olarak uyguluyoruz” şeklinde konuştu. (milliyet.com.tr)

Haberin Devamı