Yaşam Türkiye 'briç ustasını' kaybetti

Türkiye 'briç ustasını' kaybetti

Paylaş
Türkiye 'briç ustasını' kaybetti

Türkiye'de bricin gelişmesine önemli katkıda bulunan yazar Şiar Yalçın hayatını kaybetti

Briç çevirileri ve Cumhuriyet Gazetesi’nde uzunca bir süre düzenli olarak hazırladığı briç köşesiyle, Türkiye’de bricin gelişmesine önemli katkıda bulunan yazar Şiar Yalçın hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Kaldırıldığı Başkent Hastanesi’nde 86 yaşında hayata gözlerini yuman Yalçın, yarın Kocatepe Camii’nde kılınacak öğle namazından sonra Cebeci Asri Mezarlık’ta annesinin mezarında toprağa verilecek.

Hasbelkader şehzade kardeşi

Yalçın’ın annesi Aliye Nazlı, ilk evliliğini 2. Abdülhamit’in oğlu şehzade Burhanettin Efendi ile yaptı. Bu evlilikten, hanedanın vârislerinden Osman Ertuğrul dünyaya geldi. Yalçın ise eski şehzade Burhanettin’den boşanan Çerkes Aliye Nazlı’nın Cavid Bey’le 1921 senesinde yaptığı evliliğinden 1924’te dünyaya gelen tek çocuğudur.

Yalçın, bu durumu bir söyleşisinde, “Çok kişi bilmez benim Osmanlı ile akrabalığımı. Öğrendikleri zaman şaşırıyorlar. Hasbelkader bir Osmanlı şehzadesinin kardeşiyim diyorum” sözleriyle açıklamıştı.

Haberin Devamı

Bulmaca ustası

1949’da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitiren Yalçın, 1961’de getirildiği İstanbul Cumhuriyet Savcı Yardımcılığı görevinden bir yıl sonra ayrıldı. Yalçın, 1970-71 yıllarında da, başında Emil Galip Sandalcı’nın bulunduğu TRT Dış Yayınlar Müdürlüğü’nde mütercim olarak çalıştı.

Satranç, briç oynamak, bulmaca çözmek ve düzenlemek Yalçın’ın özel merakıydı. Yalçın, bir dönem Cumhuriyet Gazetesi’nin ün yapan zor bulmacalarını hazırlayan isim oldu.

(Hürriyet)