Memet Özer Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti: Patlıcan...
HABERİ PAYLAŞ

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti: Patlıcan...

Büyük bir acı yaşadığımız bugünlerde, açıkçası yemekle ilgili bir şeyler yazmak gerçekten zor. Soma’da hayatını kaybeden madencilerimize rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Tüm Türkiye’nin başı sağolsun. Bu hafta mevsiminin de gelmesi ile mutfağımızın vazgeçilmezlerinden patlıcanlı tarifler hazırlamaya karar verdim. Tarifleri hazırlarken, evlerinizde her gün pişirdiğiniz patlıcan yemeklerinden biraz daha farklı tarifler derlemeye çalıştım. Benim de evde sık sık, tükettiğim bu tarifler gerçekten çok iyi sonuç veriyor. Umarım sizler de dener ve memnun kalırsınız. Şimdiden afiyet olsun...

Haberin Devamı

BAHARATLI ÇITIR PATLICAN KIZARTMASI

MALZEMELER

- 2 adet patlıcan (yaklaşık 1,5 cm halka kesilmiş, tuzlu suda bekletilmiş)

- 2 adet yumurta

- 1 bardak un

- 1 tatlı kaşığı kimyon

- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

- 1 bardak galeta unu

- 2 kaşık rendelenmiş parmesan (ya da eski kaşar)

- 2 kaşık kıyılmış maydanoz

- Tuz, karabiber

- Kızartmak için sıvı yağ

HAZIRLANIŞI: Bir tavada yağınızı kızdırın. Üç ayrı tabak hazırlayın. İlkine, un, kimyon, toz kırmızı biber, tuz ve karabiber ekleyip iyice karıştırın. İkincisinde yumurtayı bir kaşık su ekleyip çırpın. Üçüncüsünde ise galeta unu, peynir rendesini ve kıyılmış maydanozu karıştırın. Patlıcan dilimlerinizi, kuruladıktan sonra, tabakların sırasına göre karışımlara iyice bulayıp, silkeleyerek fazlasını atın. Derin yağda altın rengi olana dek kızartın. Yukarıda tarifini verdiğim domates sos ile servis yapabilirsiniz.

PATLICANLI VE MİNİ KÖFTELİ FIRIN MAKARNA

- 2 adet patlıcan (küp doğranmış, tuzlu suda bekletilmiş)

- 4 adet çarliston biber (iri halkalar halinde)

- 1 paket makarna (istediğiniz cins kullanabilirsiniz)

- 2 kaşık rendelenmiş eski kaşar (ya da parmesan)

- 2 kaşık taze kaşar rendesi (ya da mozzarella)

- Kızartmak için sıvı yağ

MİNİ KÖFTE:

- 250 gr dana kıyma

- 1 yumurta

- 1 kaşık galeta unu

- 1 çay kaşığı kimyon

- 1/4 adet kuru soğan rendesi (suyu sıkılmış)

- 1 kaşık kıyılmış maydanoz

- Tuz, karabiber

DOMATES SOSU:

- 5 adet domates (kabukları soyulmuş, çekirdekleri sıkılmış, küp şeklinde)

Haberin Devamı

- 1 kaşık domates salçası

- 1 adet kuru soğan (küp şeklinde)

- 3 diş sarımsak (ince kıyılmış)

- 1 bardak su

- 3 kaşık zeytinyağı

- 1 kaşık şeker

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI Öncelikle köftenizi yoğurun. Küçük toplar haline getirip buzdolabında bekletin. Domates sosu için tencereye zeytinyağı ve soğanlarınızı alın. Tuz, karabiber ve şekeri ekleyip, iyice öldürün. Salçayı ekleyip, 3 dakika daha kavurun. Domates ve sarımsakları ekleyip, 5 dakika daha pişirin. Suyunu ilave edip, kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin. Mutfak robotundan geçirin. Bir tencerede sıvı yağı kızdırın. Sırasıyla, patlıcan, çarliston biber ve köftelerinizi kızartıp, havlu kağıtta fazla yağını süzdürün. Makarnanızı tuzlu kaynamış suda pakette yazan sürenin 2 dakika eksiği sürede haşlayıp süzün. Bir fırın kabı içinde, makarna, domates sosu, köfte, patlıcan, çarliston biber ve taze kaşarı karıştırın. Üstüne eski kaşar ya da parmesan rendesini serpip, önceden 190 derece ısıtılmış fırında üstü nar gibi olana dek yaklaşık 10-15 dakika pişirip servis yapın.

Haberin Devamı

PATLICANLI NOHUTLU GÜVEÇ

MALZEMELER

-2 adet patlıcan (küp şeklinde tuzlu suda bekletilmiş)

-1 fincan haşlanmış nohut

- 250 gr kuzu kuşbaşı (kol ya da buttan yağsız)

- 1 adet havuç (küçük küpler halinde)

- 1 adet kuru soğan (küp şeklinde)

- 2 adet domates (küp şeklinde)

- 3 adet çarliston biber (halka şeklinde)

- 2 adet sivri biber (halka şeklinde)

-2 diş sarımsak (ince halkalar halinde)

-1 çay bardağı et suyu (tavuk ya da sebze suyu da olabilir)

-2 adet defne yaprağı

- 1 kaşık zeytinyağı

- 1 kaşık tereyağı

HAZIRLANIŞI Tencerenizi ısıtın. Etlerinize tuz ve karabiber serpin. Isınmış tencereye zeytinyağı ekleyerek, etlerinizi nar gibi olana dek çevirip kenara alın. Tencerenin altını kısın ve tereyağını ekleyin. Soğanlarınızı tencereye alıp, tuz ve karabiber serpin. Hafifçe öldürün. Havuçları ekleyin. 3 dakika daha kavurun. Defne yaprağını, domatesleri, sarımsakları ve suyu ekleyin. Kaynama noktasına gelince, etleri ilave edip, kısık ateşte üstü kapalı olarak etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu arada fırınınızı 190 derecede ısıtın. Yumuşayan etli karışımı fırın güvecine alın. Patlıcanları, çarliston ve sivri biberleri, haşlanmış nohutu ekleyin. Suyu azalmışsa sıcak su ekleyebilirsiniz. Üstü kapalı olarak yaklaşık yarım saat fırında pişirin. Fırın derecesini 160’a indirip 10 dakika daha demlendirin.

(18 MAYIS POSTA KARNAVAL EKİNDEN ALINMIŞTIR.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder