Cumartesi Postası 'Türk erkekleri meme küçültüyor'

'Türk erkekleri meme küçültüyor'

Paylaş
'Türk erkekleri meme küçültüyor'

Günümüzde gelişen estetik cerrahi sayesinde neredeyse bir insanı baştan yaratmak mümkün. Son yıllarda sıkça uygulanan estetik ameliyatlar kadınların yanı sıra erkeklerin de ilgi odağı oldu

ESRA ÖZÜBEK

eozubek@doganburda.com

2000’li yıllardan önce birçok erkeğin kabul etmediği estetik ameliyatlar, artık trend haline dönüştü. Günümüzün metropol erkekleri daha karizmatik ve seksi olabilmek için soluğu estetik cerrahi merkezlerinde almaktan çekinmiyor. Dünyada ve ülkemizde erkeklerin en çok talep ettiği ameliyatlar hakkında Prof. Erol Kışlaoğlu bilgi verdi.

Erkeklerin daha yakışıklı olmak için neşter altına yatmak istemesi garip gelir insanlara. Neden?..

Erkekler kadınlar kadar bakımlı olmak istiyor. Çünkü hızla gelişen metropol kültürü ve rekabetçi iş ortamı, bu tür estetik uygulamaları beraberinde getiriyor. Daha hoş ve çekici görünmek, kişinin hem iş hayatı hem de sosyal çevresi için önemli bir durum haline geldi.

Erkeklerin en çok tercih ettiği estetik işlemler hangileri?

En çok uygulanan işlemler; kadın tipi meme büyümesi tedavisi ‘jinekomasty’, burun ameliyatı ‘rinoplasty’, yağ aldırma (liposuction), saç ekimi, yüz gençleştirme ve aşırı terleme tedavisi.

Uygulamalar hakkında bilgi verir misiniz?

1-Burun ameliyatı (rinoplasty): Ameliyat genel anestezi altında tam teşekküllü bir hastanede yapılmalı. Kişi ameliyat olacağı sabah, aç karnına, banyo yapmış olarak hastaneye yatırılır. Bu alanda son tekniğin adına İngilizce’de MIR deniyor. Açılımı “minimal invazif rinoplasty” (minimal girişimle burun estetiği). Bu tekniğin en büyük özelliklerinden biri doğal görünüm sağlaması. Operasyon burun içinden yapılıp burun dışında kesi ya da iz olmuyor. Burnun neresinde problem varsa o bölgeye müdahale ediliyor. Kemik yapısı normal fakat burun ucu etli, iri ve geniş ise kemiklere dokunmadan, sadece ucundaki problem çözümleniyor. Etli ise inceltiliyor, geniş ise daraltılıyor, yüksek ise indiriliyor, alçak ise yükseltiliyor. Burun ucu normal ancak burun sırtında kemik çıkıntısı varsa kemik törpülenerek yeni şekil veriliyor. Hem uçta hem kemikte bozukluk varsa her ikisi birden düzeltiliyor. Kişide burun eti gibi nefes almayı engelleyen bir durum söz konusu ise estetik ameliyatla birlikte deviasyon ve konka (burun eti) ameliyatları da yapılıp nefes yolu açılıyor. Kişide nefes alma zorluğu yoksa ameliyat 30 dakika sürüyor ve hasta 4-5 saat sonra evine gidebiliyor. Morluk ve şişlik çok az, ağrı ise hemen hemen hiç olmuyor.

2-Yağ aldırma: Erkeklerin yağlanma bölgeleri genellikle göbek çevresi, karın ve her iki yanda bel bölgesiyle sınırlı. Bu yağların altında, en zayıf erkekte bile hatırı sayılır bir karın kası kütlesi vardır. Bu ameliyatta amaç, göbek bölgesindeki yağların olabildiğince çoğunu almaktır. Kişiye liposuction yapılması için de en önemli kriter, derinin cinsidir. İyi bir sonuç için derinin diri ve sıkı olması gerekir. O zaman kişi kendini hemen toparlar. İşlemde, vücudun belli bölgelerinde toplanan yağlar vakum yardımıyla alınır. Kişi, çok kısa zamanda sosyal hayata dönebilir.

3-Meme küçültme (jinekomasty): Erkeklerdeki meme büyüklüğüne ‘jinekomasty’ denir. Gençlikte görülebileceği gibi orta yaşlarda da şişmanlama ile birlikte oluşabilir. Orta yaşlarda ve yağlanmaya bağlı meme büyüklüğünde sorun, liposuction ile çözümleniyor. Gençlerde görülen ve daha ziyade meme dokusunun büyümesi şeklinde olan tipinde ise (bunlarda meme kanseri riski de normal erkeklere nazaran fazladır) meme dokusunun çıkarılması gerekir. Basit bir operasyondur. Lokal ya da genel anestezi ile yapılabilir ve hastanede yatmayı gerektirmez. Ağır işler yapılmazsa günlük hayata devam edilir.

4-Ter bezlerinin alınması: Aşırı terlemeden şikayetçi olanlara uygulanır. Lokal anestezi altında, yarım saat içinde, hatta öğle tatilinde bile kolayca uygulanabilecek bir yöntemdir. Koltuk altı bölgesi, kola giden ana damar ve sinirlerin bulunduğu bölge olduğu için bu operasyonun mutlaka plastik cerrahi uzmanı tarafından yapılması gerekir. Bu, normal bir liposuction işlemi olmadığı için liposuction aletleriyle yapılamaz. Uygulama için özel tasarlanmış liposuction aletleri kullanılmalıdır.

5-Saç ekimi: İki çeşit uygulama var: Fut ve Fue tekniği. Fue daha çok tercih ediliyor. Bu yöntemde saçın çıkartılacağı alandaki tellerin uzunluğu 1 mm olacak şekilde tıraş edilir. Lokal anestezi ile uyuşturulan bölgeden mikro cerrahi aletlerle saç kökleri tek tek çıkartılır. Saç ekimi yapılacak bölgeye belirli açıda ve derinlikte yönler verilerek özenle çok ince kanallar açılır. Son olarak, çıkartılmış olan saç kökleri bu kanallara yerleştirilerek işlem sonlandırılır.

6-Yüz germe: Yüz-boyun derisinin sarkması ve kırışmasını düzeltmek için uygulanır. Yüz gençleştirme cerrahisinin sadece bir kısmını teşkil eder. Tercih ettiğimiz yüz germe tekniği M. A. C. S. lift. 2.5-3 saatte yapılabilir, aynı gün eve dönülebilir. Lokal veya genel anestezi altında, kulak önünden çok küçük bir kesi yapılır. Sarkan yüz ve boyun kasları, deri altında kulak üst tarafındaki sağlam kemik zarına kalıcı ve sağlam dikişlerle asılır. Bu sayede, klasik yüz germede rastlanan yüz siniri zedelenmeleri en aza inmiş oluyor. Kulak arkasına kesi yapılmadığı için izler kısa sürede kayboluyor, morluk ve şişme en aza indirgeniyor. Dolayısıyla kişi normal hayatına 10 günde 10-15 yaş gençleşmiş dönüyor. Özel ve gizli dikiş kendiliğinden eriyor.

7-Kepçe kulak operasyonu: Lokal anestezi ile 1 saatte biter. Kulak arkasından kesi yapılır, kıkırdak üzerinde açıyı daraltacak ve normale getirecek bir kıvrılma sağlayarak kıkırdak dikilir. Kıkırdak, kulak arkasındaki kafa kemiğinin zarına tespit edilerek açının tekrar açılması önlenir. Kesi yeri katgüt adı verilen ameliyat ipliği ile dikilerek özel bir pansumanla kulak kalıba alınır. Hasta bir ay boyunca, tenisçi bandı takar. Kulaktaki ödem ve morluklar bir haftada geçer.

Estetik operasyonları en çok hangi yaş grubundaki erkekler tercih ediyor?

Orta yaş grubu. Yani 35-55 yaş arası.

Fiyat aralıkları nasıl?

Saç ekimi 2-3 bin TL, jinekomasti 4-5 bin TL, liposuction 3-6 bin TL, yüz germe 10-12 bin TL. Ayrıca botoks 700 TL, rinoplasti 6 bin TL. Terleme tedavisi için botoks 2 bin TL, liposuction 5 bin bin TL, kepçe kulak da 4-5 bin TL.

(29.01.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

2

Haberin Devamı