Sağlık Türk doktordan doğumda annenin hayatını kurtaran yöntem

Türk doktordan doğumda annenin hayatını kurtaran yöntem

Paylaş
Türk doktordan doğumda annenin hayatını kurtaran yöntem

Türk bilim insanı Prof.Dr. Polat Dursun tarafından geliştirilen, plasenta yapışmasına bağlı yüksek kan kaybı nedeniyle doğumda anne ölümlerini azaltmaya yönelik yöntem tıp literatürüne girdi

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Polat Dursun'un "Bulldog Klemp" isimli ameliyat tekniği, dünyanın saygın bilimsel dergilerinden "Uluslararası Jinekoloji ve Obstetrik Dergisi"nin (International Journal of Gynecology ve Obstetrics) özel sayısında yayımlandı. Derginin YouTube kanalına da eğitim videosu olarak konulan yöntem uzmanların bilgisine sunuldu.

Prof.Dr. Polat Dursun, plasentanın "gebeliğin ilk haftalarından itibaren anne ve bebek arasındaki besin alışverişini sağlayan organ" olarak tanımlandığını söyledi.

ANNELERE ÖNEMLİ UYARI

Plasenta yapışmasının erken tanı konulmasıyla düzenli takip ve tecrübeli bir ekiple başarılı bir şekilde yönetilebildiğini vurgulayan Prof.Dr. Polat Dursun, tanı konulmadan sezaryene alınan anne adaylarında, bu durumun ameliyat sırasında aşırı kan kaybına ve çok fazla kan transfüzyonu (nakli) yapılmasına neden olduğunu anlattı.

Prof.Dr. Polat Dursun, aşırı kan kaybının anne ölümlerine yol açtığının altını çizerek plasenta yapışması tanısı konulan hastaların doğumlarının, mutlaka donanımlı, kan merkezi olan hastanelerde ve tecrübeli ekip tarafından yaptırılması gerektiğini söyledi.

BULLDOG KLEMP YÖNTEMİ NEDİR?

Bulldog Klemp diye isimlendirilen yöntemle, anne adayının leğen kemiği içindeki organları besleyen damarlar, ameliyat süresince geçici olarak kapatılıyor. Bulldog Klemp denen metalik klemplerle leğen kemiği içindeki ana damara klip takılıyor ve damarın kan akımı geçici olarak kesiliyor ve ardından ameliyat gerçekleştiriliyor. Damarların kapatılmasıyla kanamanın çok az olması sağlanıyor.

Haberin Devamı