Sağlık Türk bilim insanları radyasyon içermeyen tomografi geliştirdi

Türk bilim insanları radyasyon içermeyen tomografi geliştirdi

Paylaş
Türk bilim insanları radyasyon içermeyen tomografi geliştirdi

Türk bilim insanları büyük bir başarıya imza attı. Mesanenin görüntülenmesi için geliştirilen radyasyon içermeyen tomografi cihazı, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun düzenlediği uluslararası yarışmada altın madalya ödülü kazandı

Cihazla ilgili bilgi veren İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Nükleer Fizik Uzmanı Doç. Dr. Elif İnce geliştirdikleri "alt üriner sistem elektrik empedans tomografi" cihazıyla mesane görüntülenmesi gereken durumlarda hem hamilelere, bebeklere ve çocuklara radyasyon almadan görüntüleme yapılabileceğini hem de tomografi ve PET için harcanan paradan ülke olarak yüzde 80 tasarruf edilebileceğini söyledi.


RADYASYONDAN UZAK DURDURACAK


Türkiye’nin dünya çapında PET ve tomografiyle en çok görüntüleme yaptıran 3. ülke olduğunu belirten Doç. Dr. Elif İnce, "Altın madalya kazanan çalışmamızın ticarileşme sürecine geçtik ve uygun yatırımcılarla görüşme safhasındayız" dedi. Doç. Dr. Elif İnce, mesane için geliştirdikleri cihazı şöyle anlattı:

"Elektrik empedans tomografide vücuda hiç radyasyon girmeden, sadece elektrik sinyalleri kullanılarak 3 boyutlu görüntüleme sağlıyor ve çok daha yüksek çözünürlükte görüntü elde edebiliyoruz. Çocuklarda, hamilelerde, bebeklerde çok rahatlıkla kullanılabiliyor. Bir de ülke olarak tomografi ve PET kullanımında dünyada 3. sıradayız ve çok fazla radyasyon alıyoruz. Bu cihazın avantajı, radyasyondan uzak durmamızı sağlayabilecek olması."


ULUSLARARASI YARIŞMADA ALTIN MADALYA KAZANDI


Doç. Dr. Elif İnce, altın madalya kazanma hikayelerini de anlattı ve şunları söyledi: "Türk Patent Kurumu, 2016 yılında patent tescili alan uluslararası patentleri fuar kapsamında sergiledi. Daha sonra uluslararası bir jüri bunları değerlendirdi. Biz de altın madalyaya layık görüldük. Altın madalya sonrası ticarileşme sürecine geçtik ve uygun yatırımcılarla görüşme safhasındayız.

Bu cihaz alt üriner sistem bozukluğu olan çocukların mesanelerinin görüntülenmelerinde kullanılabilir. Bu organa özel bir görüntüleme sistemi. Yurt dışında akciğer organı için yapılan çalışmalar var. İlk defa mesane için biz bunu geliştirdik. Özellikle çocuklar tomografi ve PET cihazında çok fazla durmak istemezler. Kapalı alanda korkarlar ve huysuzlanırlar, ağlarlar. Bu cihazla basit bir düzenek sayesinde onların vücutlarına dışarıdan yerleştireceğimiz elektrik sinyallerini algılayarak rahatlıkla mesanelerinin görüntülerini alabiliyoruz."

Buse ÖZEL / İSTANBUL, (DHA)

Haberin Devamı