Pazar Postası Türk Arnold Melik Aktaş: Bugüne kadar 1 milyon ton kaldırdım...
Paylaş
Türk Arnold Melik Aktaş: Bugüne kadar 1 milyon ton kaldırdım...

Siz bu yazıyı okurken Melik Aktaş, İspanya’da 55 ülkeden 165 sporcunun katıldığı ‘IFBB Vücut Geliştirme Dünya Şampiyonası’nda altın madalya için yarışıyor olacak. 24 yıldır vücut geliştirme sporuyla ilgilenen Melik Aktaş,“Bugüne kadar antrenmanlarda 1 milyon ton ağırlık kaldırmışımdır. Haftada 7 gün çalışıyorum. Vücut yapmak ve onu korumak zor iş” diyor

RÖPORTAJ: Bilgehan Can

■ Neden bu sporu seçtiniz?

13 yaşındaydım. Televizyonda Amerikalı oyuncu Arnold Schwarzenegger’in filmini izledim. Hayran oldum. Abartmadan söylüyorum o günden sonra her saniyem vücudumu geliştirmekle geçti.

■ Aileniz sizi destekledi mi?
Ailem sakatlanmamdan korktuğu için ilk dönemler bu sporu yasakladı. Ama çok hırslıydım. Onlar evde yokken koltuk ve masaları kaldırıp indirdim. Bir dönem böyle devam etti. Sonra kendime dambıl aldım. 16 yaşında artık fizikli biriydim. Atatöy’deki Galleria Alışveriş Merkezi’ndeki bowling salonunda bodyguard olarak görev yaptım. Şimdinin parasıyla 1500 lira maaşım vardı. Kazandığım her kuruşu beslenme ve bu spor için gerekli malzemelere harcadım.

■ Gençlere bu sporu tavsiye eder misiniz?
Kalp sağlığı ile ilgili problemleri olmayan herkes bu sporu yapabilir. Sadece başlayıp yarıda bırakmamak şartıyla. Vücut kötü etkilenir.

■ Spor salonları sizin gibi kaslı vücut isteyenlerle dolu.
Tavsiyeleriniz var mı? Beslenme planı yapmaları ve uzman kişilerle çalışmaları gerekiyor. Ve kendilerine verilen her talimatı tam olarak uygulamaları şart.

■ Böyle bir vücut ne kadar sürede olur?
Bu durum kişinin isteğine, genetiğine ve çalışma sistemine bağlı. Eğer benim gibi uzman biriyle çalışırlarsa 1 ila 3 yıl içinde çok iyi seviyelere gelebilirler. Bu mümkün.

"PİZZA YEMEYİ ÇOK ÖZLEDİM"


■ Hayatınızı nasıl kazanıyorsunuz?
Özel dersler verdim. Kardiyo antrenmanı, beslenme, danışmanlık, pilates ve antrenman teknikleri üzerine... Tanınan ve inanılan bir yaşam koçuyum. Maddi anlamda başka kazancım yok. Zaten Türkiye’de bu spor için gerekli alt yapı da yok. Ben Türkiye ikincisi oldum. Siz bu yazıyı Karnaval’da okurken ben İspanya’da IFBB’nin Dünya Şampiyonası’nda olacağım. 1.68 boy, 68 kilo kategorisinde ‘Klasik Vücut Geliştirme’ dalında yarışacağım. Türkiye’de ikinci olduğum için federasyon bana ödenek vermiyor. İspanya’ya kendi imkanlarımla gideceğim. Verdiğim derslerden kazandığım paraları Türkiye’yi İspanya’da temsil etmek için harcayacağım.

Eşiniz sizi kıskanıyor mu?
3 aylık evliyim. Evlenirken eşime hayat tarzımı baştan söyledim. konuştum. Vücudumu beğenip sokakta benimle fotoğraf çektirmek isteyenler oluyor. Eşim bu durumdan rahatsız değil. Aksine benimle gurur duyduğunu söylüyor.

Nasıl bir beslenme programınız var? Günlük neler yiyorsunuz?
SABAH: 50 gram lor peyniri, 5 adet zeytin, 1 adet salatalık, 1 adet domates, brokoli, az yağlı 1 dilim peynir, 5 yumurta ve yeşil çay.
ÖĞLEN: 250 gram somon ya da 250 gram hindi, 100 gram pilav, brokoli ve avokado.
AKŞAM: 250 gram hindi, kıvırcık salata (zeytinyağlı, limonlu ve sirkeli), 100 gram bulgur pilavı ve 1 adet yeşil elma.
Bunun dışında hiçbir şey yiyip içmem.

■ Peki şampiyona öncesinde yeterince beslendiniz mi?
Maddi imkansızlıklar nedeniyle uluslararası yarışmaya gidecek sporcu gibi beslenemiyorum. Günde 1 kilo kırmızı et yemem gerekiyor. Ben ucuz olan hindiyi tercih etmek zorunda kalıyorum. Ama ülkeme İspanya’da altın madalya kazandırmakta kararlıyım. Hazırladığım beslenme programının bana yeteceğini düşünüyorum.

■ Şampiyon olunca yapacağınız ilk şey nedir?
Buna hiç düşünmeden cevap verebilirim. Pizza yemeyi çok özledim. İnanın şampiyonada podyumda altın madalyayı boynuma taktıktan hemen sonra yarışmanın yapıldığı Benidorm’da pizzacı arayacağım ve ölümüne pizza yiyeceğim.

MELİK AKTAŞ KİMDİR?
1979’da İstanbul’da doğdu. 1992’de vücut çalışmaya başladı. 2007’de profesyonelliğe adım attı. 2015’te Türkiye 6’ncısı, 2016’da Türkiye 4’üncüsü ve 2’ncisi oldu. 1. ve 2. Kademe Uzman Antrenör lisansı var. Kişisel egzersiz uzmanlığı ve yaşam koçluğu yapıyor inşallah şampiyon olacağım.

Haberin Devamı