Yaşam Tüp bebek tedavisinde hangi aşamalar yer alır?

Tüp bebek tedavisinde hangi aşamalar yer alır?

Paylaş
Tüp bebek tedavisinde hangi aşamalar yer alır?

Tüp bebek tedavisi çocuk sahibi olmak isteyenlerin kullandığı en yaygın yöntemlerden biri… Peki, tüp bebek tedavisi kimlere, nasıl uygulanıyor?

Tüp bebek tedavisi en temel anlamı ile kadının yumurtalarının özel yöntemlerle alınarak erkeğin spermi ile vücut ortamı dışında laboratuvarda birleştirilmesi olarak belirtilmektedir. Beş aşamadan oluştuğu belirtilen tüp bebek tedavisi aşaması, embriyonun anne rahmine konulmasıyla ile son bulur. Uygulamadan sonra işlemin başarılı olup olmadığı yapılan gebelik testi ile öğrenilir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ İKİ FARKLI ŞEKİLDE YAPILABİLMEKTEDİR

  1. Klasik Tüp Bebek Uygulaması IVF = in-vitro fertilizasyon
  2. İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu ICSI
Bu yöntemlerden ikincisi günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Tüp bebek tedavisi aşamalarının iki yöntemde de bir farkla aynı olduğu belirtilmektedir. Bu farkın da laboratuvar ortamında sperm ve yumurtanın dölleme şeklinde ortaya çıktığı belirtilmektedir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ AŞAMALARI

Tüp bebek tedavisinde farklı kaynaklarda aşama sayısı farklı olabilmektedir. Bazı aşamaların baz ı kademeleri birleştirilerek yapılsa da her merkezde aynı aşamaların uygulandığı belirtilmektedir. Tüp bebek aşamaları genel olarak 5 kısma ayrılarak değerlendirilmektedir.

Birinci Aşama; İlk Muayene
Bebek sahibi olmak isteyen çift değerlendirilerek ve ilk muayene yapılır. Bu değerlendirme; çiftin geçmişte gördüğü tedaviler, doğum, düşük, gebelik hikâyeleri, eski tahliller vs. kapsar. Çiftlerin yapılan detaylı değerlendirme sonrasında tüp bebek tedavisi planlanır.

İkinci Aşama; Yumurtalıkların Uyarılması
Bu aşamada anne adayının yumurtalıklarında çok sayıda yumurtanın oluşması için yumurta geliştirici ilaçlar uygulanır. Burada amaç çok yumurta ile çok embriyo oluşturmaktır.

Üçüncü Aşama; Yumurta Toplama İşlemi
Bu aşamada anne adayının yumurtalıklarında gelişen yumurtalar toplanıp laboratuvar ortamında döllenme için saklanır. Bu aşamada baba adayından da sperm alınır. Sperm veremeyen baba adayından mikro TESE yöntemi ile sperm alınma işlemi yapılır.

Dördüncü Aşama; Döllenme
Tüp Bebek Tedavi aşamasının dördüncü aşamasında anne adayından toplanan yumurtalar ve baba adayından alınan spermler ile dölleme işlemi gerçekleştirilerek döllenen yumurtalar laboratuvarda saklanır.

Beşinci Aşama; Embriyonun Rahme Transferi
Tedavinin bu aşamasında döllenmiş yumurtalar rahim içerisine transfer edilir. Bu işlem ortalama beş ya da on dakika sürmektedir ve ağrısız bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

TRANSFER İŞLEMİNDEN SONRA GEBELİK TESTİ YAPILABİLİR

Transfer işleminin gerçekleştirilmesinden 12 gün sonra gebelik testi yapılarak hamileliğin oluşup oluşmadığı kontrol edilebilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinde Tek Embriyolu Dönem

Haberin Devamı