Sağlık Tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran 10 yenilik

Tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran 10 yenilik

Paylaş
Tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran 10 yenilik

Türkiye'de her 10 çiftten biri çocuk sahibi olmakta sorun yaşıyor. Yeni yöntemler bu durumdaki çiftlere eskiye oranla daha fazla umut vaat ediyor

HAZIRLAYAN: ÖZGÜR GÖKMEN ÇELENK

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci anlattı:

1-DAHA ETKİLİ İLAÇLAR

Son yıllarda düşük doz ilaçlarla daha kaliteli yumurta elde edilebiliyor. Bu yeni ilaçlarla geçmişte başarı sağlanamamış bir grup hastada iyi sonuçlar almak mümkün. Bir başka yenilik şu: Yumurta büyütme sırasında sürekli kullanılan günlük enjeksiyonlar yavaş yavaş tarihe karışıyor. Artık yalnızca tedavi başında uygulanan enjeksiyonlar gündemde. Bu ilaçlar şimdilik belirli hasta grubunda kullanılıyor. Kısa sürede yaygınlaşacak.

2-EMBRİYOYA YAKIN TAKİP

Standart tüp bebekte embriyolar dış ortamdan etkilenmesin diye ‘inkübatör’ adı verilen kapalı kuluçka makinelerinde büyütülür. Gelişimleri ve kalite değerlendirmeleri genellikle günde 1 kez, sadece 1-2 dakika içinde yapılır. Buradaki yenilik ‘embriyoksop’ adı verilen yeni bir cihaz. Bu teknolojide inkübatörler kamera ve elektronik sistemlerle donatılmış. Bu sayede her embriyonun gelişimi dakika dakika gece gündüz izlenebiliyor. En kaliteli embriyo seçimi daha verimli yapılıyor.

3-SPERM ÇİPLERİ

Sağlıksız beslenme, stres, sigara, alkol gibi sebepler sperm üretimini olu ile yumurtayı dölleme ve sağlıklı embriyo üretme şansı en yüksek spermler mümkün olan en doğal yöntemlerle seçilebiliyor.



4-YENİ GENETİK TARAMA

Hem normal yollarla hem de tüp bebekle oluşan gebeliklerde embriyoların genetik problem taşıması, gebelik oluşmasının ve sağlıklı doğumun önündeki en büyük engel. ‘Yeni Nesil Dizileme’ (NGS) sayesinde embriyolardaki genetik problemler gebelik öncesinde kapsamlı olarak incelenebiliyor. 40 yaş üstü kadınlarda genetik tarama yapılmamış bir embriyonun transferiyle gebelik oranı çok sınırlı. Oysa NGS ile aynı kadınlarda 20’li yaşlardaki gebelik oranı elde edilebiliyor.

5-MİTOSCORE YÖNTEMİ

Yetişkin bir bireyin her hücresinde ‘mitokondri’ adı verilen ve hücreye enerji sağlayan bir yapı mevcut. Mitokondrilerin ayrıca kendilerine ait bir genetik yapısı var. Bu yapıdaki bozukluklar hem hastalık yapıyor hem de gebelik başarısını etkiliyor. Mitoscore yöntemiyle tutunabilme ihtimali en yüksek ve en enerjik embriyo seçilip transfer ediliyor. Böylelikle daha az denemeyle gebelik elde edilebiliyor.

6-RAHİM DİNLENDİRME

Tüp bebek ilaçlarının rahimdeki olumsuz etkilerini kaldırabilen, gebelik oranını artıran bir yöntem. Hiç taze transfer yapmadan embriyoların tümü dondurulur. Bir süre sonra en kaliteliler çözülerek nakledilir.

7-RAHMİN GEN HARİTASI

Tedavi sırasında rahim bazen transfer edilen embriyoyu kabul etmiyor. ERA testi ile bu problem tedavi öncesinde tespit edilebiliyor. ERA testi ile rahmin embriyoyu kabul etme olasılığının en yüksek olduğu gün de belirlenebiliyor. ERA testinde rahimden küçük bir doku parçası alınıyor. Bu parçanın genetik yapısı inceleniyor. Sonrasında embriyonun rahim tarafından kabul edilebileceği en uygun gün belirleniyor.

8-BAŞARISIZLIĞA GEBELİK AŞISI

Tüp bebek tedavisi gören bazı hastalarda 2 ve üzeri deneme yapmasına rağmen gebelik elde edilemiyor. Bu çiftlerin bir kısmında artık farklı tedavi olanakları var. ‘Gebelik aşısı’ bunlardan biri. Bu yöntemde hastadan alınan kandan bağışıklık sitemi için önemli görevler üstlenen hücreler ayrıştırılıyor, laboratuvar ortamında büyütülüyor, hücrelerin farklı büyüme faktörleri ve hormonlar salgılaması sağlanıyor. Elde edilen hücrelerle embriyo transferi öncesinde rahim yıkanıyor. Böylece rahim iç zarının uyarılarak embriyoyu daha iyi tutması hedefleniyor.



9-DİJİTAL VERİLER

Tıbbi tanı ve tedavi hizmetleri son yıllarda hızlı bir şekilde bilgisayar ortamında saklanıyor. Bu sayede kişiye ait tüm veriler tek bir havuzda toplanıp analiz ediliyor. Örneğin 50 binden fazla hastanın bilgisayar ortamına aktarılmış verilerini düşünün. Bunlar özel bilgisayar programlarıyla incelenebiliyor. Böylece ‘Hangi hastaya en fazla nasıl yararlı olabiliriz?’ sorusuna daha gerçekçi bir cevap bulunabiliyor.

10-SERUM TEDAVİSİ

‘Intralipid Serum’ başarı şansını artıran yöntemlerden. Yinelenen tüp bebek başarısızlığı varsa bağışıklık sistemini güçlendiren serumlar takviye ediliyor. Bu serumlar vücudun bebeği daha rahat bir şekilde kabul etmesine olanak sağlayabiliyor.

YARIN: MİKROÇİP YÖNTEMİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Haberin Devamı