Beden Sağlığı Tüp bebek çoğul gebelikleri artırdı (Çoğul gebelikte normal doğum mümkün mü?)

Tüp bebek çoğul gebelikleri artırdı (Çoğul gebelikte normal doğum mümkün mü?)

Paylaş
Tüp bebek çoğul gebelikleri artırdı (Çoğul gebelikte normal doğum mümkün mü?)

Son dönemde infertilite (kısırlık) tedavilerinin ve tüp bebek uygulamaları artması ile birlikte çoğul gebelikler de ciddi oranda arttı. Peki çoğul gebeliklerde sağlıklı olan doğum şekli vajinal doğum mudur yoksa sezaryen doğum mu?

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Erhan Karaalp, "Son yıllarda oluşan tüm çoğul gebeliklerin yüzde 25’i kendiliğinden, yüzde 25'i aşılama ve ovulasyon indüksiyonu yöntemi ile kalan yüzde 50’si ise tüp bebek tedavi yöntemlerine bağlı olarak oluştu. 1980’li yılların verilerine baktığımızda Türkiye’deki ikiz gebeliklerin ortalama yüzde 70'inde normal doğum uygulanmıştır. Günümüzde ise tekiz gebeliklerde olduğu gibi çoğul gebeliklerde de sezaryen doğum oranı geçmiş yıllara oranla bir hayli arttı. Son dönemde ülkelere ve hastanelere göre değişmekle birlikte çoğul gebeliklerin yaklaşık yüzde 75’ i sezaryen doğum yöntemiyle sonuçlandı" dedi.

BEBEKLERİN DURUŞ POZİSYONU ÖNEMLİ

Bebeklerin duruş (situs) şekillerinin önemli olduğunun altını çizen Op.Dr. Erhan Karaalp, "İkiz bebekler doğum kanalına sırasıyla girerler. Kanala ilk önce giren bebeğin baş (verteks) ile girmesi normal doğum şansını yükseltir. İki bebeğin de baş önde (aşağıda) pozisyonda olması, normal doğum için en uygun olan durumdur. Öndeki bebeğin kanala ters şekilde girmesi durumunda ise normal doğum genellikle tercih edilmez. Bu durumda sezaryen doğum uygulanır" dedi.

BİRİ NORMAL, DİĞERİ SEZARYEN DOĞABİLİR

Yorumlarına devam eden Op. Dr. Erhan Karaalp, "Bazı durumlarda öndeki bebek normal yolla doğmasına rağmen ikinci bebek normal yolla alınamadığı için sezaryen ile alınabilir. Tabii ki çoğul gebeliklerde doğum şeklini ve kararını etkileyen çok sayıda faktör vardır; doğumun başladığı anda gebeliğin kaç haftalık olduğu, bebeklerin tahmini kilosu çok önemli. Bebeklerde gelişme geriliği, annede hipertansiyon, diyabet ve diğer sistemik hastalıkların var olması veya yaşının, kilosunun fazla olması, amniyon suyu (bebeğin içinde bulunduğu su) gelmesi vb. negatif durumlar normal doğum şansını azaltarak sezaryen doğum ihtimalini artırır" dedi.

ÇOĞUL GEBELİKLERDE DOĞUM NE ZAMAN GERÇEKLEŞİR?

Op. Dr. Erhan Karaalp, "Çoğul gebeliklerde doğumun zamanı anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biridir’’ dedi ve şöyle devam etti: "Çoğul gebeliklerde doğum, tekiz gebeliklere oranla daha erken gerçekleşebilir. Tekiz gebelikler için normal zaman 37.-42. hafta arasıdır. Çoğul gebeliklerde henüz zaman anlamında çok net bir bilimsel görüş olmasa da genel manada gebelikte yaşanan bir problem yok ise bebeklerin plasentalarının ya da su keselerinin ortak olup olmamasına göre değişmekle birlikte 36. – 37. haftalarda gerçekleştirilecek doğum bebek ve anne sağlığı açısından ideal kabul edilir. Çoğul gebeliklerin yüzde 70’lik bir kısmı genellikle 35 ile 38. haftalar arasında gerçekleşir."

Haberin Devamı