Gazanfer Gür Tunus Yasemin Devrimi!
HABERİ PAYLAŞ

Tunus Yasemin Devrimi!

Arap dünyası sonunda Tunus’ta patladı. Tunus’un orta ve batı kesiminde geçen yılın son haftasında başlayan, iş ve daha iyi yaşam koşulları talebinde bulunan göstericilerle güvenlik güçleri arasında süren çatışmalar başkente ulaştı. Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali’nin ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanan hükümet karşıtı protestolar diğer Arap ülkelerindeki demokrasi yanlıları tarafından memnuniyetle karşılandı.

[[HAFTAYA]]

Bu başkaldırı çoğunlukla baskıcı rejimlerle yönetilen Arap ülkelerinde yeni bir dönemin başlangıcı olabilir. Tunus’daki Yasemin devriminden etkilenecek ülkelerin başında Fas, Mısır, Cezayir ve Ürdün geliyor. Mısır’da 30 yıldır iktidarda bulunan Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek liderliğindeki rejim karşıtı Mısırlı eylemcilerin Tunus’un Kahire Büyükelçiliği önünde gösteri yapması Mısır’daki kıvılcımın işareti. Yasemin Devrimi’nin en önemli özelliği bir Arap liderin devrilmesiyle sonuçlanan bu türden ilk halk hareketi olması.

Haberin Devamı

Tunus’ta halkı ayaklandıran işsizlik ve yoksulluk, Fas, Cezayir, Mısır ve Ürdün’de de görülen sorunlar. Bu ülkeleri petrol zengini körfez ülkelerinden ayıran en önemli özellik, yoksulluk ve işsizlik. Özellikle Fas,Tunus ve Cezayir de nüfusunun önemli bir bölümü eski “patron” Fransa’da ayak işlerinde çalışıyor. Bu ülkeler Fransız sömürge yönetiminden kurtulduklarından beri başka bir antidemokratik Arap yönetiminin baskısı altında.

***

İslam dünyasında Pakistan’dan Cezayir’e Filistin’den Mısır’a tüm ülke halklarının gıptayla baktığı tek ülke var Türkiye. Atatürk’ün kurduğu laik düzen, Türkiye’yi diğer ülkelerden ayıran en önemli özellik ve demokrasimizin temel direği.

Tunus’ta başlayan halk hareketinin gerçek demokratik seçimler ve çağdaş bir yönetimle sonuçlanıp sonuçlanmayacağını zaman gösterecek. Ancak kafalardaki kuşku, İran’da yıllar önce Şah Rıza Pehlevi’ye karşı gerçekleşen devrim sonrası yönetime gelen Humeyni rejiminin getirdiği baskılar ve çağdışı uygulamaların Tunus’ta da karşımıza çıkıp çıkmayacağı.

İnsan hakları savunucusu, çifte standartlı batı ülkelerinin Yasemin Devrimi karşısında nasıl bir tavır alacaklarını da merak ediyoruz. Umarız Tunus çağdaş demokratik bir yönetime kavuşur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder