Gündem Tunceli'de ölü vaşak bulundu

Tunceli'de ölü vaşak bulundu

Paylaş
Tunceli'de ölü vaşak bulundu

Tunceli'de son bir ay içinde ikinci vaşak ölüsü bulundu.

Kaçak avlanma ihbarı üzerine harekete geçen İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Cumhuriyet Mahallesi Cığ mevkisinde, avcılar tarafından vurularak öldürüldüğü belirlenen bir vaşağı yol kenarına atıldığını tespit etti.

Haberin Devamı

Çevre ve Orman Müdürlüğü Orman Muhafaza Memuru Hasan Boy, "Olay yerinde yaptığımız incelemede, kaçak avlanma sonucu bir adet dişi vaşağın vurulduğunu gördük" dedi.

Son bir ay içerisinde avcılar tarafından vurulan ikinci vaşak olduğunu bildiren Boy, "Bu hayvanların nesli tükendiği için avlanması yasaktır. Bu hayvanları avlayanlara, yakalanmaları durumunda 5 bin TL tazminat ve ayrıca idari para cezası verilecek" diye konuştu.

İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Ali Arguç da AA muhabirine yaptığı açıklamada, vaşakların koruma altında bulunan canlılar arasında yer aldığını söyledi.

Vaşakların son dönemde bölgede sıkça görülmeye başlandığına işaret eden Arguç, "Son bir ay içerisinde vaşaklardan ikisinin ilimize yakın iki noktada katledilmesi bizleri son derece üzdü. Bu konunun aydınlığa kavuşabilmesi için çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Haberin Devamı

Kaçak avcılığın önlenmesi amacıyla belgeli avcılık yapanları, köylüleri ve köy muhtarlarını bilgilendirme çalışması yaptıklarını ifade eden Arguç, şunları söyledi:

"Bu çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Munzur ve Pülümür vadilerinde kaçak avcılarla mücadele etmek için günlük iki ekibimiz düzenli kontrol çalışmalarımızı yapıyoruz. Bizim denetimlerimiz dışında özellikle vatandaşlarımızın kaçak avcılara karşı duyarlı olmaları gerekiyor. Bölgelerinde kaçak avlanan kişileri vakit kaybetmeksizin bizlere bildirmelerini istiyoruz. Eti satılmayan, derisi satılamayan bu canlılara ya da önüne çıkan her canlıya kurşun sıkmak avcılık değildir. Bu olsa olsa cinayettir, vahşettir. Ölen her canlı bizleri son derece üzüyor."

Munzur Doğa aktivistlerinden Haydar Çetinkaya da "nesli tükenmekte olan vaşakın öldürülmesinin utanç verici bir olay olduğunu" ifade etti.
Doğaseverler olarak her canlının yaşam hakkının kutsal olduğuna inandıklarını dile getiren Çetinkaya, "Herkese çağrı yapıyoruz; lütfen vaşakları avlayan bu kaçak avcıları biliyorlarsa gerekli yerlere bildirsinler. İlimizin yaban hayatının en güzel hayvanlarından biri olan ve nesli tükenmekle karşı karşıya olan vaşakları öldürmek akıl işi değil. Bu hayvanları katledenler kesinlikle avcı değil, doğa katilleridir. Bu kişilerin yakalanması için bütün kurumların harekete geçmesini ve kaçak avlanmaların tamamen önlenmesini istiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı