Tamer Heper Tüm mallar paylaşılmaz
HABERİ PAYLAŞ

Tüm mallar paylaşılmaz

Haberin Devamı

Eşimden boşandım. Bana nafaka bağlandı ama bazı mallar paylaşılamadı. Avukatım boşandıktan sonra bunun mümkün olabileceğini söyledi. Şimdi eşimin bazı gayrimenkulleri var. Bunların tamamı üzerinde yarı yarıya hakkım var mı? ● S.F.

Doğrusu evet bazı haklarınız olabilir ama bunun için “Evet hakkınız var” demek yetmiyor. Önce ‘gerçekten ortak mısınız’ diye, sonra da hangileri üzerinde hakkınız var ona bakalım. Eşlerin malik olduğu mallar, evlilik birliği içinde herkesin kendi malıdır. Boşanma halinde ise bunlar üzerinde ortaklık söz konusu değildir ama bazı mallar üzerinde parasal paylaşım söz konusudur. Bunların ne olduğunu bilmek lazım.

★ ★ ★

Eşlerin üzerinde hakkı olduğu mallar, evlilik birliği içinde edinilmiş olmak kaydı ile değeri üzerinden parasal paylaşıma açıktır. Ancak bunlar şahsi kullanım malları olmamalı veya miras olarak kalmış olmamalıdır. Ayrıca miras olarak kalan malların satışından elde edilen para ile alınmış mallar da olmamalıdır.

Bunun dışında çalışılan para ile alınan mallar değerleri açısından paylaşıma tabidir. Şayet eşler ayrı ayrı mal edinmişse bu mallardan düşük değere sahip eşin mallarının parasal değeri diğerinden indirilir ve artı değer ikiye bölünür.

Evlilik ilişkisi kurulmadan önce alınmış mallar paylaşıma tabi olmaz. Topluma söylenen, “Eşler tüm mallara ortaktır” sözü yanlıştır, zira ortaklık farklı bir ilişkidir. Anlattığım olayda ortaklık söz konusu değildir. Durumunuz budur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder