Nedim Şener Trump Gülen’in vize dosyasına da bakar mı?
HABERİ PAYLAŞ

Trump Gülen’in vize dosyasına da bakar mı?

Haberin Devamı

Salı günü New York’ta terör örgütü DAEŞ sempatizanı Özbek asıllı Sayfullo Saipov kullandığı kamyoneti yayaların üzerine sürdü. 8 kişiyi öldürdü, 12’den fazla kişiyi yaraladı.

Saipov’un ABD’de “yeşil kartlı” olarak yaşadığı ortaya çıkınca, ABD Başkanı Trump, Yeşil Kart’ın kaldırılmasını ve “liyakate dayalı bir göçmenlik sistemi uygulanmasına” geçilmesini söyledi.

Benim aklıma ise 249 kişinin şehit 2 bin 196 kişinin yaralanmasına neden olan 15 Temmuz darbe girişimini planlayan FETÖ lideri Gülen’in sahip olduğu vize geldi. “Acaba Trump, Gülen’in vize dosyasına bir göz atar mı?”sorusu takıldı.

Çünkü, 1999 yılında ABD’ye kaçan Gülen, değişik tarihlerde yaptığı vize başvuruları reddedilince, 2006 Kasım ayında “I-140” olarak adlandırılan kalıcı çalışma vizesi için başvuru yaptı. Bundan hemen önce FETÖ üyesi polisler Türkiye’de ABD Konsolosluğu’ndan Gülen hakkında “temiz kağıdı” istedi. FETÖ’cü Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Yöneticileri ise Ermeni Patrik Mutafyan, Rum Patrik Bartholomeos ile Yahudi Hahambaşı Ishak Haleva’dan Gülen hakkında referans mektupları talep etti.

Din adamları kefil olmadı

Bu durum 2005 yılı Ağustos ayında ABD’nin İstanbul Başkonsolos Vekili Stuart Smith tarafından Dışişleri Bakanlığı‘na bildirildi. FETÖ’cüler üç din adamından, Gülen’in dinlerarası diyalog ve hoşgörü konusundaki çalışmalarına kefil olmalarını istiyordu. Smith mesajlarında, Türkiye’deki üç önemli din adamı (Mutafyan, Bartholomeos , Haleva) tarafından reddedildiğini bildirdi.

FETÖ’cüler bunun üzerine ABD’de açtıkları davada, Gülen “eğitim alanında sıradışı yetenek” olduğunu öne sürerek vize verilmesini talep ettiler. Türkiye’de Gülen’e kefil olmayı reddeden üç din adamından alamadıkları referans mektuplarını bu kez, ABD’li din uzmanları ile Hıristiyan din adamlarından aldılar.

Ama asıl önemlisi Gülen ile Türkiye’de görev yaptığı dönemden tanıyan ABD’nin istihbarat örgütü CIA İstasyon Şefi Graham Fuller ve bir başka CIA görevlisi George Fidas gibi isimlerden aldıkları referans mektuplarını mahkemeye sundular. Ardından mahkeme Gülen’in vize talebi kabul etti. Şimdi soru şu; Türkiye’de ABD Konsolosluğu’nun ve üç önemli din adamının kefil olmadığı FETÖ lideri CIA’cıların mektuplarıyla üstün yetenekli kişilere verilen vizeyi nasıl alabildi.

ABD’de bu tür vize verilen kişilerin dosyalarında CIA’den referans mektubu olan başka bir kişi var mı? ABD Başkanı Trump Gülen’in usulsüz aldığı vize dosyasına da bakar mı acaba?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder