Gündem Trenler yine durdu

Trenler yine durdu

Paylaş
Trenler yine durdu

16 TCDD çalışanının görevden alınmasını protesto için birçok kentte TCDD çalışanları eylem yaptı. Trenler çalışmayınca, yolcular otobüslerle taşınmaya başladı

16 TCDD çalışanının, 25 Kasım'daki eyleme destek verdikleri için görevden alınmasını protesto için, İstanbul, Eskişehir, Adana ve birçok başka şehrin garında TCDD çalışanları eylem yaptı.

Türkiye Ulaştırma Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Ulaşım-Sen) ile Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyesi 25 kişilik bir grup Haydarpaşa tren yolu üzerinde 'manevra bölgesi' olarak adlandırılan noktada önce basın açıklaması yaptı. BTS İstanbul Şube Sekreteri Mithat Ercan yaptığı açıklamada 16 arkadaşlarının "Sebepsiz yere açığa alındığını" söyleyerek "Bu moral bozukluğuyla arkadaşlarımız trene binip nasıl yola çıksın? Arkadaşlarımız, moralleri bozulduğu için çalışamıyorlar. 16 arkadaşımız tekrar işe alınıncaya kadar görev yapmayacaklar. Banliyö ve şehirler arası trenlerin hiçbir eksiği giderilmiyor. Trenlerin kapılarının otomatik olarak kapanması gerekiyor, ancak kapanmıyor. Anadolu Ekspresi'ni çalıştırmadık. Bakın bu saat oldu ve çalışmayacak" dedi.

YOLCULARDAN ÖNCE DESTEK SONRA ÖFKE

Haberin Devamı

Açıklamanın ardından 25 kişilik grup slogan ve alkışlar ile gara yürüdü. TCDD çalışanlarının da destek verdiği eylemde kalkış saati gelen trenlerin kalkışı yapılamadı. Sendika üyeleri gar içinde sloganlar atarak eylemlerini sürdürürken, bilet alan yolcular ilk etapta eyleme destek verdi. Yaklaşık 1 saat sonra eylemin bitmesi ve trenin kalmasını bekleyen yolcular eylemin süreceğini haber alınca bu sefer sendikacılar ile tartıştı.

Tartışmaya gar görevlileri de eklenince garda kısa süreli de olsa kargaşa yaşandı. Gara sevk edilen çevik kuvvet ekipleri eylemcileri bulundukları alanlardan ite kaka uzaklaştırarak vagonların ilerisine sürükledi.

SEFERLER GERÇEKLEŞTİRİLEMEDİ

Eylem nedeni ile 22.00'de kalkması gereken Anadolu Ekspresi ile 22.30'da kalkması gereken Ankara Ekspresi seferleri uzun süre gerçekleştirilemedi. Sendikacılar bir ara trenin kontrol odasına girerek eylemlerinin istedikleri olana kadar devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Polis, eylemcilerin etrafında çember oluşturarak, tren kalkışlarına engel olmamaları için önlem aldı.

YOLCULAR OTOBÜSLERLE TAŞINIYOR

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Türk Ulaşım-Sen üyesi bir grubun, 16 TCDD çalışanının görevlerine iade
edilmesi istemiyle başlattığı eylem kapsamında Eskişehir Garı’nda bekletilen trenlerdeki yolcular, otobüslerle gidecekleri yere gönderildi.

00.30 sularında bazı sendika üyesi makinistlerin, görevden alınan 16 TCDD çalışanının yeniden görevlerine dönmeleri talebiyle başlattıkları eylem nedeniyle bazı yolcu trenleri, geldikleri Eskişehir Garı ile Enveriye İstasyonu’nda bekletildi.

Mağdur olan yolcuların, TCDD tarafından temin edilen otobüslerle gidecekleri kentlere ulaşmaları sağlandı.

Garda bir süre rötar yapan Anadolu Ekspresi, Fatih Ekspresi, Meram Ekspresi ve Eskişehir Ekspresi, eyleme katılmayan makinistlerce seferleri kapsamında bulunan illere götürüldü.

KESK BAŞKANI: POLİS GREV KIRICILIK YAPIYOR

Eyleme destek veren KESK Başkanı Sami Evren polisin grev kırıcılık yaptığını söyleyerek, "16 emekçi işlerin dönmediği müddetçe bu trenler kalkmayacaktır. Emniyetin görevi güvenliği sağlamaktır, burada olay yoktur. Polis zoru ile trenler çalıştırılamaz. Polislerin böyle bir görev ve yetkisi yoktur. Emniyetin görevi grevi kırmak değildir. Arkadaşlarımız görevlerine iade edilsin. " dedi.

Haberin Devamı

VATANDAŞLARIN TEPKİSİ

Eylemciler adına bir açıklama yapan Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Şube Başkanı Hasan Bektaş, "Bütün emekçiler eylem yaptı. Hiçbir iş kolunda işten çıkarma yaşanmazken, bizim arkadaşlarımız işten çıkartıldı. Arkadaşlarımız görevlerinin başına dönene kadar eylemi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Öte yandan trenlerin hareket etmesini bekleyen yolculardan bazıları eylemi desteklediklerini ancak bunun bilet alırken yolculara bildirilmesi gerektiğini söyledi. Bazı yolcular ise seyahat haklarını engelledikleri gerekçesiyle eylemcilere tepki gösterdi.

Ankara'da ameliyat olacak olan kızının yanına gitmek için yola çıktığını söyleyen İfazet Şengül, "Kızım ameliyat olacak. Neden bizi mağdur ediyorlar" diyerek eylemcilere tepki gösterdi.

Haberin Devamı

ÇEVİK KUVVET GARIN DIŞINA ÇIKARDI

Vatandaşlar, sendikacıların eylemleri nedeni ile seferlerin gecikmesine isyan ederek sendikacılar ile tartışınca çevik kuvvet ekipleri gar içinde eylemlerini sürdüren sendikacıları garın dışına çıkardı. Çevik kuvvet ekipleri gar girişinde etten duvar örerek eylemcilerin gara girişine engel olurken eylem nedeni ile aksayan seferler normale döndü. Anadolu ve Ankara ekspresleri eylemcilerin uzaklaştırılmalarının ardından hareket ederken, 23.30'da hareket etmesi gereken Fatih Ekspresi 00.40'da, 23.50'de sefere çıkması gereken İç Anadolu Mavi Treni de 01.40'ta hareket edebildi.