Gündem Trafikte ilk uyuşturucu kontrolü yapıldı

Trafikte ilk uyuşturucu kontrolü yapıldı

Paylaş
Trafikte ilk uyuşturucu kontrolü yapıldı

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri İstanbul'da sürücülere yönelik uyuşturucu kontrolüne başladı. İstanbul'daki ilk uyuşturucu kontrolü Kuruçeşme'de yapıldı

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri İstanbul’da sürücülere yönelik uyuşturucu kontrolüne başladı. İstanbul’daki ilk uyuşturucu kontrolü Kuruçeşme’de yapıldı. Kontrol edilen sürücülerin uyuşturucu kullanmadığı tespit edildi. Yetkililer, sürücülere yönelik uyuşturucu kontrollerinin yaygınlaştırılarak devan edeceğini söylediler. Uyuşturucu kullandığı tespit edilen sürücülerin ehliyetleri 5 yıl geri alınacak ve 3 bin 600 lira para cezası verilecek.

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer10812","10812","201308","10812-1.jpg");

İstanbul trafiğinde yeni bir dönem başladı. Bugüne kadar sürücülere yapılan evrak kontrolü, emniyet kemeri uygulamaları, alkol kontrollerine yeni bir uygulama daha eklendi. Trafik polisleri bugünden itibaren yollarda sürücülere yönelik uyuşturucu kontrolü yapmaya başladı. Bu amaçla Almanya’dan ithal edilen "Mobil uyuşturucu analiz cihazı" kullanılarak yapılan ilk kontroller Kuruçeşme Caddesi üzerinde dün gerçekleşti. Uygulama sırasında trafik polisleri tarafından çevrilen araçları kullanan sürücüler evraklarının kontrol edilmesinin ardından uyuşturucu kullanıp kullanmadıklarının anlaşılması için ekip otosunun yanına çağrıldı. Sürücülere önce yeni başlatılan uygulama ile ilgili bilgi veren trafik polisleri, daha sonra kontrolün nasıl yapılacağını anlattı.

İlk uygulamada inşaat mühendisi olduğu öğrenilen Recep Şahin’e mobil uyuşturucu analiz cihazı ile kontrol yapıldı. Yaklaşık 8-9 dakika süren işlemin ardından Recep Şahin’in uyuşturucu kullanmadığı belirlendi. Uygulama ile ilgili konuşan Recep Şahin "Uygulamanın bugüne kadar yapılmamış olması bile bana garip geliyor. Faydalı bir uygulama" dedi. Polisler tarafından devam ettirilen kontroller sırasında uyuşturucu kullanan bir sürücü bulunamadı.

CİHAZ ANTİDEPRESAN İLAÇLARI AYIRABİLİYOR

Yetkililer şu anda İstanbul’da 3 cihaz bulunduğunu, bu sayının önümüzdeki günlerde artacağını söyleyerek "Personelimizin eğitimi tamamlanmasıyla bu uygulamalar yaygınlaştırılacak. Kullandığımız cihaz dünyada kullanılan 19 ayrı uyuşturucu maddeyi tespit edebiliyor. Yanılma payı ise yüzde 0,01 olarak üretici firma olarak bize garanti edildi. Mobil uyuşturucu analiz cihazı sürücülerin kullandığı antidepresan ilaçları da uyuşturucu maddelerden ayırabiliyor." dedi.

TESTİ KABUL ETMEYEN BİR SAAT İÇİNDE...



Öte yandan kontroller sırasında tükürük örneği vermeyi reddederek kontrolü kabul etmeyen sürücülerin ehliyetlerine el konacağını ve 2 bin lira para cezası verileceğini söyleyen yetkililer "Biz cezayı kestikten sonra vatandaşlarımız bir saat içinde Adli Tıp Kurumu ya da tam teşekkülü bir hastanede yaptıracakları kan testi ile uyuşturucu kullanmadıklarını kanıtlamak zorunda kalacaklar. Böyle bir durumda ehliyetleri geri verilip cezaları da iptal edilecek." diye konuştu.

CİHAZ NASIL ÇALIŞIYOR?

Yapılan açıklamada tanıtılan cihazla ölçümün yapılabilmesi için, 2 parçadan oluşan bir set kullanılıyor. Setin ilk parçasında bulunan pet yardımıyla sürücüden tükürük örneği alınıyor. Sürücünün ağzına sokup yaklaşık 2 dakika bekletilen pet daha sonra dışarı çıkarılıyor ve kimyasal tepkimelerin tamamlanması için 7 dakika bekletiliyor. Daha sonra bu petin takıldığı mobil uyuşturucu analiz cihazı kişinin uyuşturucu kullanıp kullanmadığını belirliyor. Cihazın 19 ayrı uyuşturucuyu tanıyabileceğini söyleyen yetkililer test yapılan kişinin hangi uyuşturucuyu kullandığının da mobil uyuşturucu analiz cihazıyla tespit edildiğini söylediler. Cihaz, kişinin kullandığı uyuşturucuyu kullanmasının ardından geçen 48 saat içinde tespit edebildiği öğrenildi.

DHA

2