Ekonomi TPAO Irak'ta gaz çıkaracak

TPAO Irak'ta gaz çıkaracak

Paylaş
TPAO Irak'ta gaz çıkaracak

TPAO Irak'ta gaz çıkaracak

Irak’ta ülkenin geleceğini şekillendirme potansiyeline sahip üç doğalgaz sahası için yapılan ihalelerde, Siba sahasını geliştirme hakkını Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Kuveyt Enerji'nin oluşturduğu konsorsiyum kazandı.

Haberin Devamı

Irak petrol bakanı Hüseyin Şehristani, toplam 31 milyar metreküp doğalgaz rezervine sahip saha için konsorsiyumun, petrol varili denk fiyatı olarak 7.5 dolar teklif verdiğini ve günlük 2.8 milyon metreküp gaz çıkaracağını belirtti.

Siba doğalgaz sahası Irak'ın, Kuveyt ve İran ile sınırına yakın bir bölgede yer alıyor.

Günün diğer ihalesinde ise Akkas doğalgaz sahasını geliştirme hakkını, Koreli ve Kazakistanlı şirketlerden oluşan bir konsorsiyum kazanmıştı. Bu ihalede de günlük 12 milyon metreküp üretim ve 5.5 dolar fiyat teklifi verilmişti.

Irak’ın batısında yer alan Akkas, 2003’de Saddam Hüseyin’in iktidardan indirilmesinden sonra üçüncü kez düzenlenen uluslararası enerji ihalelerine çıkarılan üç doğalgaz sahasından ilkiydi.

Haberin Devamı

MANSURİYE DOĞALGAZ SAHASI

Irak'ın kuzeydoğusundaki Diyale ilindeki Mansuriye doğalgaz sahası için açılan ihaleyi de TPAO liderliğindeki konsorsiyum kazandı.

Şehristani, Mansuriye doğalgaz sahası işletme ihalesini de TPAO, Kuveyt Energy Company ve Güney Koreli Korea Gas'dan oluşan konsorsiyumun kazandığını ifade etti.

Konsorsiyum, 128 milyar metreküplük doğalgaz rezervine sahip Mansuriye doğalgaz sahasında 13 yıl boyunca günlük 6 milyon 428 bin metreküp doğalgaz çıkaracak. Söz konusu sahaya 25 milyon dolar tutarında yatırım taahhüdünde bulunan konsoriyum, 1 varil petrole denk gelen doğalgaz çıkarma ücreti olarak 7 dolar verecek.

Bu saha için oluşturulan konsorsiyumda TPAO'nun yüzde 50, Kuveyt Energy Company yüzde 30 ve Güney Koreli Korea Gas'ın yüzde 20 hissesi bulunuyor.