Siyaset "Torba Kanun"da "kapalı oturum" bilmecesi
Paylaş
"Torba Kanun"da "kapalı oturum" bilmecesi

"Torba Kanun"da "kapalı oturum" bilmecesi

Kamuoyunda "Torba Kanun" olarak bilinen düzenlemenin görüşmeleri tartışmalarının yanı sıra ilginç bir duruma da sahne oldu.

Haberin Devamı

Tasarının "vergi levhalarının görünebilecek yere asılması" zorunluluğunu kaldıran 85. maddesi görüşülürken, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve bazı milletvekilleri, "kapalı oturum" talebinde bulundu. Madde, kapalı oturumda görüşüldü. Kapalı oturum bitip, birleşim açıldığında tasarının 86. maddesine geçildi. 85. madde, tümüyle kapalı oturumda görüşüldüğü için, yeni bir durum ortaya çıkıyor.

TBMM İçtüzüğüne göre, kapalı oturum tutanakları ve özetleri, kapalı oturum tarihinden itibaren 10 yıl geçtikten sonra yayımlanabiliyor. Bunların daha önce veya sonra yayımlanması için Genel Kurul, Danışma Kurulunun teklifi üzerine işaret oyuyla karar verecek.

Kanunun Cumhurbaşkanlığına gönderilmesi için çalışmalarını sürdüren Kanunlar ve Kararlar Dairesi, 85. maddeyle ilgili sorunu fark etti. Sorunun giderilmesi için İçtüzük uyarınca, konu Danışma Kurulunun gündemine getirilecek, ardından Genel Kurulda karar alınacak.

Haberin Devamı

Düzenlemenin 85. maddesiyle Vergi Usul Kanunu’nun 5’inci maddesinin beşinci fıkrasındaki "...levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görünecek şekilde asmak zorundadırlar" ibaresi "...levhayı almak zorundadırlar" şeklinde değiştiriliyor.