Ekonomi Torba dolusu müjde

Torba dolusu müjde

Paylaş
Torba dolusu müjde

İstihdam, yatırım ve üretim teşviklerinden konut hesabına, hurda indiriminden çeyiz desteğine kadar pek çok konuda düzenleme getiren torba yasa tasarısı Meclis’te kabul edildi

Yeni düzenlemeyle vergi yükü sabitlenerek, asgari ücretin kalıcı olarak yıl içinde azalması önlenecek. Yani asgari ücret yüzde 20’lik vergi dilimi nedeniyle 1603 liranın altına inmeyecek.


6 MİLYON ARACI KAPSIYOR


Yasaya göre; en önemli kapsamlı değişiklik hurda araçlarla ilgili. 16 yaş üstü aracını hurdaya ayıranlara (traktör, motosiklet hariç) yeni araç alımlarında 10 bin liraya kadar ÖTV indirimi yapılacak. Uygulama 31 Aralık 2019 tarihine kadar devam edecek. Türkiye’de yaşı 16’nın üzerinde olan 6 milyon civarında otomobil, otobüs, kamyon gibi ticari vasıta bulunuyor.


FİYATA NASIL YANSIYACAK?


Bugün 100 bin lira liste fiyatı olan bir otomobilin vergisiz fiyatı yaklaşık 55 bin 761 lira. Bunun 27 bin 880 lirası ÖTV. ÖTV ve vergisiz fiyatın toplamından da yüzde 18 KDV alınıyor. Bu da 15 bin 55 lira. ÖTV ve KDV toplamı 43 bin lira. Bu aracın, ÖTV indirimi teşvikiyle alınması halinde cepten 11 bin 800 daha az çıkacak. Yani araç 88 bin 200 liraya gelecek.


HİÇ EVİ OLMAYANA DAHA ÇOK DESTEK


İlk kez ev alacaklara devletin sağladığı katkı 15 bin liradan 20 bin liraya, katkı oranı da yüzde 20’den 25’e çıkarılacak. Şu anda bankalarda konut hesabı açtıranlar aylık en az 250 lira, en fazla 2500 lira ödeme yapabiliyor. Yatan paranın yüzde 20’si kadar, 15 bin lirayı aşmayacak şekilde destek sağlanıyor. 20 bin liralık üst limiti 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.


ÇEYİZE DEVLET KATKISI ARTACAK


Evlilik hazırlığı yapanlar bankalarda mevduat hesabı veya ‘katılım fonu’ (faizsiz) hesabı açtırabiliyor. 18 yaşından küçükler adına veli ya da vasileri tarafından çeyiz hesabı açılabiliyor. Hesaba her ay düzenli ödeme yapılıyor. Hesabı açarken 15 bin liraya kadar toplu ödeme yapmak mümkün. Parasını hesapta 3 yıl tutana 5 bin liraya kadar devlet desteği veriliyor. Çeyiz desteğine devlet katkısı yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılacak. Böylece 5 bin lira olan azami katkı tutarı yüzde 50 artışla 7500 liraya ulaşacak.


YATIRIMA, ÜRETİME İSTİHDAMA TEŞVİK


Sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin yatırım teşvik belgesi aranmadan imalat sanayiinde kullandıkları yeni makine ve teçhizat alımlarına 31 Aralık 2019’a kadar KDV istisnası getiriliyor. 1 Ocak 2018 itibarıyla ilave istihdam sağlayan patrona, 2020 yılı sonuna kadar (1 Ocak 2018- 31 Aralık 2020 döneminde) Gelir Vergisi Stopajı, Damga Vergisi ve sosyal güvenlik primi desteği teşviki sağlanacak.


ELEKTRİKLİ OTOYA MTV AYARI


Düzenlemeye göre; artık elektrikli otomobiller için de motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ödenecek. Elektrikli araçların MTV’si benzinli veya dizel araçların yüzde 25’i olarak uygulanacak. Elektrikli otomobiller herhangi bir içten yanmalı motora sahip olmadığı yani silindirleri bulunmadığı ve güç kaynakları akü (batarya, pil) olduğu için bugüne kadar MTV’ye tabi değildi. Bu durum değişti.

OTOMATİK BES'TE CAYÖA SÜRESİ UZATILACAK


Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 45 yaş altı çalışanlar için zorunlu hale getirilmişti. Sistem kademeli işliyor. Son olarak 1 Ocak itibarıyla 50-100 çalışanı olan işyerleri otomatik olarak BES kapsamına alınmıştı. Otomatik BES’e girenlerin brüt maaşından yüzde 3 kesinti yapılıyor. Devlet yatan paranın yüzde 25’i kadar katkı sağlıyor. 2 ay içinde cayma hakkı var.


6 AYA ÇIKACAK


Yeni yasaya göre; cayma süresi 3 katına (6 aya) çıkarılacak. Bir başka ifadeyle otomatik BES’e dahil olanlar, karar vermek için daha uzun zamana sahip olacak. 2-3 ay denedikten sonra BES’ten çıkıp çıkmamaya karar verecek. Yani 2 ay baskısı ortadan kalkacak.

Haberin Devamı