Hakan Çelik Ticari araç kiralamaya darbe
HABERİ PAYLAŞ

Ticari araç kiralamaya darbe

Önümüzdeki günlerde Türkiye’de hem ticari araç kullanıcılarını hem de araç kiralama şirketlerini ilgilendiren önemli bir düzenleme yürürlüğe girecek

Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları’nın yıllardır üzerinde çalıştıkları ancak büyük eleştiriye neden olan yeni düzenleme Türkiye’de ticari araç kiralama sektörüne büyük darbe indirecek. Bu konuyla ilgili gelişmeleri Türkiye’nin en büyük araç kiralama şirketi Intercity’nin Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak ile konuştuk. Vural Ak, 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek yeni kanunla ticari araç kiralamanın neredeyse imkansız hale geleceğini söyledi. Karayolları Ulaştırma Kanunu’nun yeni düzenlenen maddelerle devreye girmesiyle Türkiye’de KOBİ’lerin yanı sıra reel sektörün önemli büyüme kapılarından birinin kapatılmış olacağını, 15-16 milyar dolar hacimli bir ekonominin de önünün kesileceğini açıkladı. Vural Ak, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Karayolları’nın yaptığı düzenlemeyle ticari araçlarla birlikte içinde taşınan malların da tek bir sahibi olmasının istendiğini ifade ederek “Bu durumda kendi mallarını taşımak üzere kiralama şirketlerinden araç temin eden firmalara büyük darbe indirilmiş olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Özgür ticarete aykırı

Vural Ak “Biz bugüne kadar şirketlere araç kiralama imkanı sunarak araç satın alma bedellerini yatırıma yöneltmelerini sağlıyorduk. Bu yolla hem şirketler hem de Türkiye ekonomisi kazançlı çıkıyordu. Eğer böyle giderse bütün dünyada uygulanmakta olan bu modeli terk etmek zorunda kalacağız” dedi.

KOBİ’lerin sermaye yetersizliği nedeniyle bugüne kadar ticari araçları kiralama yoluna gittiklerini hatırlatan Vural Ak “Şimdi bunun önünü tıkıyorlar” ifadesini kullandı. Ak, “Ulaştırma Bakanlığı’nın şirketlere, kullandıkları ticari araçları satın alma zorunluluğu getirmesinin özgür ticaret kurallarına da Anayasa’ya da aykırı olduğunu söyleyerek “Kanun koyucu özgür ticaret yapma hakkını gasp edemez” diye konuştu. Intercity, ekonomik kriz koşullarına rağmen geçen yıl Japonya’nın en önemli otomotiv kuruluşlarından Mitsubishi ile anlaşma yaparak Türkiye için 3 milyar dolarlık yatırım sinerjisi yaratmayı başarmıştı. 4 yıllık bir süreyi kapsayan bu yatırım Türkiye’ye bugüne kadar yapılan en büyük Japon sermaye girişi olarak tarihe geçmişti.

Haberin Devamı

Polo’dan başarı üstüne başarı

Avrupa’daki en eski ve en prestijli ödüllerden biri olan COTY’de birkaç gün önce 2010 yılının otomobili unvanını elde eden Volkswagen Polo, bütün Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de tüketicilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Volkswagen Binek Araç Genel Müdürü Vedat Uygun, Polo’nun Avrupa’da elde ettiği bu başarının kendileri için bir sürpriz olmadığını 2010 yılı sonu itibarıyla Polo’nun, sınıfının en çok satan otomobillerinin başında yer alacağını söyledi. VW Polo, Toyota iQ, Opel Astra, Skoda Yeti, Mercedes E Serisi, Peugeot 3008 ve Citroen C3 Picasso’nun finale kaldığı COTY ödüllerinde rakipleri arasından sıyrılarak ‘2010 Yılının Otomobili’ seçilmeyi başarmıştı. Yeni Polo Avrupa çapında Mayıs 2009’dan bu yana 130 bin sipariş almış durumda.

Haberin Devamı

Volkswagen Amarok gün sayıyor

Volkswagen ticari araç segmentinde Amarok adlı yeni modeliyle çığır açmaya hazırlanıyor. Volkswagen bu araçla dünya çapında yılda iki milyon adetlik bir pazarı temsil eden orta boy pick-up sınıfına da giriyor. Volkswagen Amarok, Almanya’da geliştirilen ilk orta boy sınıfındaki pick-up olma özelliğini taşıyor. 163 beygir gücündeki common rail enjeksiyonlu 2.0 TDI, çift turboya sahip ve araç 400 Nm tork üretiyor. 2.0 TDI motor 6 ileri vitesli düz şanzımanla sunuluyor. Yeni Amarok’un 2010’un ikinci yarısında Türkiye’ye ithal edilmesi bekleniyor.

Subaru Outback yılın sportif arazi aracı

Japon Subaru’nun Crossover segmentindeki iddialı temsilcisi Outback Amerika’da yılın sportif arazi aracı (SUV) seçildi. Amerika’nın en prestijli otomotiv dergileri arasında yer alan Motor Trend, performans, yol tutuşu, yakıt tüketimi, kabin ve gövde boyutları, yerden yükseklik gibi değerlendirme kriterlerini göz önünde bulundurarak Subaru Outback’i 2010 yılının SUV’u seçti. Yeni Subaru Outback Türkiye’de 2.5 litrelik benzinli Boxer motor ile satışa sunulacak.

Suzuki kabuk değiştiriyor

Otomobil ve motosiklet üretiminde dünyanın en köklü markalarından biri olan Japon Suzuki, kendi tarihinde devrim niteliği taşıyan yeni bir araç üretti. Ekim ayında Tokyo’da düzenlenen otomobil fuarında Suzuki’nin lanse ettiği yeni modeli ‘Kizashi’, 2010’da tüm dünya ile eşzamanlı Türkiye’de de satışa sunulacak. Japonca’da ‘yaklaşan iyiliklerin işareti’ anlamına gelen Kizashi, sportif ve zarif tasarımını Avrupa’dan, üretim kalitesini Japonya’dan alıyor. 2.4 litrelik benzinli bir motorla satışa sunulacak olan yüksek performanslı ancak tutumlu Suzuki Kizashi, Amerika’dan Avrupa’ya kadar dünya pazarlarında büyük ilgi göreceğe benziyor.

Chery’den yeni modeller

Mermerler Otomotiv’in gücüyle pazarda büyüyen Çinli otomotiv markası Chery, tüketicileri yeni ticari araçları ile buluşturdu. Chery, İstanbul Comvex Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı’nda şu an satışta olan Taxim modelinin yanı sıra 2010 yılında satışa sunulması planlanan H13, Q22 ve Q22B modellerini de sergiledi. Araçların tanıtımına Mermerler Grubu adına Yüksel Mermer ve Murat Mermer katıldı.

Opel’de son avantajlar

Opel, Astra ve Corsa modellerinde yıl sonuna kadar devam edecek sınırlı bir satış kampanyası başlattı. Bu özel indirim Corsa modellerinde 4.500 liraya, Astra modellerinde ise 10 bin liraya varıyor. Astra Hatchback 1.6 Enjoy modelinde tavsiye edilen anahtar teslim kampanyalı aracın başlangıç fiyatı 32 bin 596 lira. Astra Sedan 1.6 Enjoy modelde ise başlangıç fiyatı 34 bin 459 lira. Opel’in Türkiye’de büyük ilgi gören Insignia modelinin fiyatı ise 53 bin 470 liradan başlıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder