Hakan Çelik THY Avrupa'nın gözünü korkuttu
HABERİ PAYLAŞ

THY Avrupa'nın gözünü korkuttu

Türk Hava Yolları (THY) taşıdığı yolcu sayısı bakımından Avrupa’nın dördüncü büyük havayolu kuruluşu haline geldi. Filonun yaş ortalaması 6.2. Bu ölçekten bakıldığında THY’nin filosu Avrupa’nın en gençleri arasında. THY’nin dünyayı sarsan krize rağmen büyümesine devam etmesi buna karşın Alitalia, Lufthansa, British Airways gibi dev şirketlerin sıkıntılı günler geçirmesi havayolu dünyasında ciddi bir çekememezliğe neden oluyor.

Hava taşımacılığı her ne kadar modern ve uluslarüstü bir faaliyet gibi görünse de aslında milliyetçi duyguların epey yoğun olarak yaşandığı bir sektördür. THY, Avusturya Havayolları’nı almak üzere kolları sıvayınca ülke ayağa kalkmıştı. Sonrasında THY’nin Bosna Hersek Havayolları’na ortak olması da Avrupa çapında rahatsızlığa neden olmuştu.

Haberin Devamı

Etkinliğini artırmak için yeni mecralar arayan Türk Hava Yolları da kendisini bu kez Avrupa’nın en eski etnik kavgalarından birinin ortasında buldu. Türk Hava Yolları, dünyanın en iyi futbol takımlarından biri olan Barcelona’nın 3 yıllığına taşıma sponsoru oldu. İspanyollar, THY’nin Barcelona’yı İspanya dışındaki maçlara taşımak için kulübe 3 yıllığına 3 milyon euro ödeyeceğini açıkladı. Kimi kaynaklar ise bu rakamın 9 milyon euro olduğunu söylüyor. Ancak anlaşılan o ki ödenen rakam ne olursa olsun THY, Barcelona gibi önemli bir takımı taşıyarak harcadığının çok üzerinde kazanç elde edeceğini hesaplıyor.

Erdoğan devreye girebilir

Ancak Barcelona, İspanya’nın özerk yapıdaki Katalan bölgesinin futbol takımı olduğu için İspanya’da herkes THY’yi yakın takibe almış durumda. İşte tam da böyle bir ortamda İspanyol gazeteleri THY’nin Barcelona Satış Müdürü Serdar Külüç’ün uçakta futbolcuları coşturmak için “Yaşasın bağımsız Katalonya” diye anons yaptığını yazdı. THY her ne kadar bu iddiayı yalanlasa da rakip havayolu kuruluşları ve İspanyol Sivil Havacılık Kurumu “etnik tansiyonu yükselterek” Türk Hava Yolları’nı bu anlaşmadan vazgeçirmek için ellerinden geleni yapacaklardır. Çünkü İspanya’daki neredeyse bütün havayolu kuruluşları zarar ediyor. Ayrıca İspanyol milli havayolu kuruluşu, okyanus ötesinde iddiası artan THY’yi en büyük rakiplerden biri olarak görüyor. Kıskançlık duygusuyla hareket eden İspanyol sivil havacılık yetkilileri özellikle Madrid Havalimanı’ndan yapılan THY’ye uçuşlarına bundan sonra çeşitli zorluklar çıkarabilirler. THY’nin Barcelona’dan yapmayı planladığı direkt uçuşlarının engellenmesini belki bir tek Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yakın arkadaşı İspanya Başbakanı Zapatero’yu araması önleyebilir.

Haberin Devamı

Bu arada Atatürk Havalimanı’ndan önceki gün saat 15.00’te kalkan THY’ye ait TK 370 sefer sayılı İstanbul Çanakkale uçağı Çanakkale’deki elverişsiz hava koşulları nedeniyle inişini gerçekleştiremeyerek İstanbul’a geri döndü. Aşırı güven gösterip gereksiz kahramanlık gösterisi yapmadıkları için THY pilotlarını kutluyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder