Artun Ünsal 'The Hunger' Gayrettepe
HABERİ PAYLAŞ

'The Hunger' Gayrettepe

İsmini güzel bulmuşlar: The Hunger, İngilizce ‘açlık’ demek... Karnınız acıkınca, günün her saatinde uğrayıp bir şeyler yiyebileceğiniz, burgerci ile et lokantası karışımı modern bir mekan. Paket servisi, ayrıca internetten sipariş de mümkün. Zevkli dekor edilmiş salonun dışında bir de bahçesi var. Listede seçenek çok. Sandviçler, tostlar, dürümler, pardon burada ‘wrap’ diyorlar, salatalar çeşit çeşit... Burgerlerini deneyeyim diyorum. Klasik burger, dana etinden; ayrıca bir dilim kurutulmuş dana eti ‘bacon’u, karamelize soğan, domates dilimi, turşu, burger sosu ve baharatlı patates tava refakatinde (16.5 TL). Göze hoş geliyor, ama etim tıkız, lezzetinde hafif bir düş kırıklığı yaşıyorum.

Haberin Devamı

The Hunger Gayrettepe

Buna karşın, müessesenin özel burgeri, ‘The Hunger Burger’ bayağı ilginç: Haşlanıp didiklenmiş sonra da özel sosa yatırılmış dana inciğinden.[[HAFTAYA]] Tombul ekmeği içinde, gene dana bacon dilimi, ayrıca Cheddar peynir dilimi, barbekü sosu, turşu, domates ve baharatlı patates tavadan oluşuyor (19 TL). Farklı bir lezzet! Burger tarzı olmasın derseniz, piliç külbastıdan, bonfile (30 TL), hatta köri soslu dil balığına, liste zengin.

Bir başka hoşluk ise, kuzu şiş; masaya mini mangalda geliyor, hafif pişirilmiş olarak. Sonraki pişme ölçüsünü siz ayarlıyorsunuz kendi zevkinize göre... Kısacası, modern yaşam temposu ve küreselleşen damak tadlarıyla uyumlu bir mekan. Konukların çoğu da genç kuşaktan zaten. Hafif bir öğlen yemeği, ya da iş çıkışı sevdiklerinizle bir şeyler yiyip içmek ve keyifli saatler geçirmek için uygun. The Hunger’in Ataköy Galleria’da bir şubesi var.

Esentepe Yıldız Posta Cad. Müşir Abdullah Sokak No: 38/1 Gayrettepe İstanbul Tel: (0212) 288 32 27.

WANG RESTAURANT

Kentin telaşından uzak, yeşillikler içinde huzur dolu, gerçek aile işletmesi bir Çin Lokantası. İstinye Park’a çok yakın. Güleryüzlü patron Kurban Wang’ın mükemmel Türkçesi sizi şaşırtmasın, bir yaşından beri İstanbul’da yaşıyor. Babasının Taksim Talimhane’de açtığı kentin ilk Çin restoranından beri, o da bizlerden biri. Eşi ve sağ kolu Alev Hanım ve yetişkin iki oğluyla birlikte aile geleneğini Çin’den gelen genç aşçılarıyla, şimdi de burada sürdürüyorlar. Hava müsait, bugün bahçede oturalım. Acılı-ekşili çorbayla başlıyorum. Nefis. Buharda Çin mantısı; kıyması ve sosu içinde. Pek güzel. Listedeki ‘Yan shin pın pın su’ iştah açıcı bir Çin salatası: Çok ince kıyılmış taze fasulye, havuç, kereviz sapı ve yaprakları, sarımısak ve Çin şehriyeli (noodle). Bayıldım! ‘Teppen’ dedikleri demir tabakta dilimlenmiş soğan üzerinde pişmiş dana et sote. Güzel. Zira, buranın baş yemeği Pekin usulü ördek kızartmanın da hatırını sormak istiyorum.

Haberin Devamı

The Hunger Gayrettepe

Çin işi özel fırınında pişip nar gibi önüme geldi, dilim dilim. Yanında incecik kıyılmış taze soğan ve elbette gene Çin’den gelen özel sosu. Ev yapımı kreple birlikte bir dürümcük yapıp anında imha ettim. Liste zengin, dileyen öteki yemeklerden gider. Yemek boyunca içtiğim yeşil çayın tadı bana yeter. Muharrem Özkan yönetiminde servis mükemmel. Fiyatlara gelince; adam başı 50-65, akıllı seçimlerle daha da ucuza çıkmak mümkün. Yemeğin yanında içki de alırsanız 75-80’i bulur.

Haberin Devamı

Poligon Caddesi No:2/B İstinye-İstanbul Tel: (0212) 229 19 10.

Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı

Ankara Etnografya Müzesi müdürü, değerli halkbilimci Hamit Zübeyir Koşay ve Yıldırım Beyazıt Lisesi tarih öğretmeni Akile Ülkücan’ın hazırladıkları ‘Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı’ yemek kültürümüzün temel taşı kitaplarından biridir. Ne var ki, 1961’deki ilk baskısı artık sahaflarda bile bulunmuyordu. Müjdeyi vereyim: Nihayet, geleneksel türk mutfağına baş koyanlardan Musa Dağdeviren’in girişimiyle bu temel kaynak yeniden basıldı. Turgut Çeviker’in de katkısıyla hazırlanan yeni baskıya Anadolu’da kullanılan kap-kacak ve diğer mutfak takımlarıyla ilgili küçük bir sözlük de eklendi. Ekmeklerden çorbalara, et-balık yemekleri, kızartmalar, kebaplar, köfteler, dolmalar ve tatlılara kadar Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşayanların ağzından derlenmiş gerçek tariflerle bezeli bir eser. Hem bir kültürel başvuru kaynağı hem de yemek kitabı niteliğiyle, sizleri ‘lezzete doyuracağından’ eminim.

(Çiya Yayınları İstanbul 30 TL.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder