A. Yavuz Kocaömer TESYEV bursiyerleri buluştu
HABERİ PAYLAŞ

TESYEV bursiyerleri buluştu

2-3 Mayıs’ta Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’nın (TESYEV) eğitim bursu verdiği 500 öğrenciden 400’ü İstanbul’da Pendik Green Park Otel’de buluştu. Yarısından fazlası bu sene yeni burs almaya başlayan çeşitli engelli gruplarından öğrencilerimiz 2 Mayıs akşamı Nedim Saban’ın tiyatro gösterisini izlediler.

[[HAFTAYA]]

Dertleştik

3 Mayıs Cumartesi günü, önce Burcu Esmersoy konuğumuz oldu ve gençlerimizle sohbet etti. Daha sonra dertler, sorunlar zamanın yettiği ölçüde konuşuldu, çözüm yolları arandı. Öğleden sonraki toplantıya ise, sevilen dizi oyuncusu Ümit Erdim konuşmacı olarak katıldı ve gençlerimizle soru cevap şeklinde sohbet ettiler. Gelen öğrencilerimiz Türkiye’nin dört bir tarafından, Şırnak’tan Edirne’ye kadar üniversitelerimizde okuyan gençlerimizdi. Olaylara bakış açısı, çözüm önerileri engelli gençlerimizin birçoğunun ülkenin sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini gösterdi. Bu arada bu köşeyi her pazartesi okuyarak yorumlar yaparak katkıda bulunmak üzere de sözleştik. Bakalım kaç gencimiz bu konuda sorunların aşılmasında, derslerinden fırsat buldukça, destek olacak.

Haberin Devamı

Görme engelliler atletizmi ve kılavuz

Görme engelliler atletizm yarışmalarında, atlet ile bir de kılavuz koşar. Kılavuz el bileğinden, görme engelli atletin sol veya sağ kolunun el bileğine bir bantla bağlanır. Bu kılavuzların en az görme engelli atlet kadar atletik yapıya sahip olması ve koşulan yarış mesafelerinde deneyimli olmasıdır. Kılavuz, görme engelli atletlere parkur üzerinde yol gösterir. Görme engelli atlet, Avrupa, dünya şampiyonasında veya paralimpik oyunlarında derece aldığında, ödül yönetmeliğine göre ödüllendirilir. Antrenörü de belli bir miktarda ödül alır. Kılavuza hiçbir şey verilmez.

Madalya beklentisi

Senelerdir süre gelen bu durum, artık işin sona geldiğini ortaya koyuyor. Çünkü, görme engellilerle kılavuz olarak yarışacak atletler bulunamıyor. Yazdığımız zaman kızanlar oluyor. Ama engelliler sporuna gerekli ilgi hâlâ gösterilmiyor. Artık Spor Genel Müdürlüğü her engelli grubuna, spor branşlarının özelliklerine göre yapılacak toplantılarla sorunları masaya yatırmalı. Çözüm önerileri ile bir program yapmalı. Tüm görme engelli atletizm branşları olan kulüplerimizin yanı sıra, Gaziantep Görme Engelliler Spor Kulübü şu günlerde 7 sporcusu ile, Ağustos’ta İngiltere’de gerçekleştirilecek Avrupa Şampiyonası’na hazırlanırken aynı sorunla uğraşıyor. Yani kılavuz koşucu, yukarıda belirttiğimiz nedenlerle bulunamıyor. Yarışacak sporcular gerekli antrenmanları büyük zorluklarla yapıyorlar. Ve de biz bu sporcularımızdan Avrupa Şampiyonası’nda ‘MADALYA’ almalarını bekleyeceğiz. Öyle mi? Umudumuz, Gençlik ve Spor Bakanımızın bu konuya el atması ve Ödül Yönetmeliği’nde hakkaniyete uygun bir değişikliğe gidilmesi.

Haberin Devamı

Engelsiz Aslanlar

Engelsiz Aslanlar geçtiğimiz haftalarda, İspanya’da final maçları oynanan Avrupa Şampiyonlar Ligi’ni şampiyon olarak tamamladı. Finalde İspanya Şampiyonu CD Fundosa’yı yendiler. 2005 yılında sevgili Sinan Kalpakçıoğlu ile birlikte Sedat İncesu’yu antrenörlüğe getirerek kurduğumuz tekerlekli sandalye basketbol takımı 5’inci kez şampiyonlar ligi şampiyonluğuna ulaştı. Bu takımın nasıl kurulduğunu yeniden yazıp eski yaraları deşmeye gerek yok. Rahmetli Özhan Canaydın’dan sonra Adnan Polat bu takıma sahip çıkarak başarılarının devamını sağladı. Ünal Aysal ve ekibi de elinden geleni yaptı ama hâlâ engelliler sporunun, özellikle de tekerlekli sandalye basketbol sporunun kıran kırana bir mücadele olduğunu anlayamadılar.

Haberin Devamı

Hassasiyet bekliyoruz

Geçtiğimiz hafta Türkiye Kupası’nı kazanan Galatasaray futbol takımını, çok önemli bir maç olan Trabzonspor karşılaşmasından önce (perşembe veya cuma akşamı) Galatasaray adasında şampiyonluk yemeğine davet edecek kadar sporla ilgisi olmayan kişilerin yönetiminde bulunduğu Galatasaray kulübü var karşımızda. Futbol takımı için gösterilen hassasiyeti ‘Engelsiz Aslanlar’ için göstermediler. Bir ara onları da bir araya sıkıştırıp yemekte tebrik ederler. Bu ülkemizdeki engelliler sporuna bakış açısının bir başka yönü. Şimdi Galatasaray Başkanı Ünal Aysal kendisini eleştirdik diye, Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı aracılığıyla 3 engelli öğrencimize verdiği bursu da iptal eder. 2 sene önce bu sütunlarda kendisini eleştirdiğimizde sekreteri ile “Yavuz Bey bizi eleştiriyor. Başkanı olduğu vakıf için burs istiyor bir de” diye haber göndermişti. O yüzden yukarıdaki satırları yazdık. Önce insan, sonra iş adamı ve eğer böyle bir geçmişiniz varsa, bir spor kulübünde yönetici olmak, istediğiniz kadar büyük dünya şirketlerine sahip olun herkesin yapabileceği bir şey değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder