Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Testle durumu öğrenin
HABERİ PAYLAŞ

Testle durumu öğrenin

Haberin Devamı

Varikosel spermin kalite ve yapısını bozarak kişinin baba olmasını engelleyebilir. Ama bu her hasta için geçerli olan bir kural değil. Tamamen erkeğin yapısına bağlıdır. 6 ayda bir sperm testi yaptırarak durumunuzu kontrol altında tutabilirsiniz.

SORU: Sağ yumurtalığımda varikosel var

32 yaşındayım. Sağ yumurtalığımda varikosel var. Varikoselin sperm sayısını düşürüp yapılarını bozduğunu yazılarınızdan biliyorum. Yapısı bozulan spermler nedeniyle bebeğim sorunlu doğar mı? Bu sorun yüzünden evlenmekten çekiniyorum.

CEVAP

Varikoselin sperm üretimini bozup bozmayacağı ve ne sürede bozacağı tamamen kişinin yapısına bağlıdır. 6 ayda bir yapılacak sperm tahlilleriyle takip edilmelidir. Bu tahlillerin aynı laboratuvarda yapılmasını, androloji departmanı olan ve bu konuda ehil olduğu bilinen bir yerin tercih edilmesini öneririm.

SORU: Kimseyle ilişkiye giremedim

2 yıl önce ilişkim olmuştu. Haftada 3 gün beraber oluyorduk. Sonra ayrıldık. 8 aydır kimseyle ilişki kuramadım. Haftada 2-3 kere mastübasyon yapıyorum. Bir hayat kadınıyla beraber olmak istedim ama başaramadım. Ereksiyonu sağlayamadım. Bu durum bende bir tedirginlik yarattı. İktidarsız mıyım diye düşünmeye başladım. Mastürbasyon yaparken sorunum yok. Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

CEVAP

Anlattıklarınızdan sorunun psikolojik olduğu kolaylıkla anlaşılabiliyor. Bu konularla ilgili bir ürüloji-androloji uzmanına ya da bir psikiyatri uzmanına başvurup gerekli tetkik ve tedaviyi yaptırabilirsiniz. Psikiyatrik kökenli sertleşme bozuklukları psikiyatri uzmanlarını ilgilendirse de üroloji-androloji uzmanlarının deneyimleri de sizi bu konularda aydınlatacak, rahatlatacak ve çözüme yönlendirebilecektir.

SORU: Şimdiden tedbir alınabilir mi?

Cinsel sorunum yok ama ileride iktidarsız olma fikri bile beni çok korkutuyor. İleride iktidarsız olmama neler sebep olabilir?

CEVAP

Öncelikle yaşlanmayla cinsel fonksiyonlarımız azalır. Ancak sertleşme sorunu yaşlanmanın bir sonucu değildir. Yaşlanmanın yarattığı psikolojik durum olumsuzluk yaratabilir. Esas olarak kronik hastalıklardan olan yüksek tansiyon, diyabet (şeker), kalp-damar hastalıkları ve depresyon risk faktörlerindendir. Sağlıksız yaşam koşulları, sigara kullanımı, stres ve alkol bağımlılığı da sertleşme sorununa yol açabilir. Tansiyon düşürücüler (beta-blokerler, tiazid diüretikler) ve anti-depresanlar gibi bazı ilaçlar da sertleşme sorununa neden olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder